A Rejtő Kar eredményei a 35. OTDK-n

A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetvédelmi Kar összesen 4 helyezést ért el a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Pál Veronika, Könnyűipari Mérnök szakos MSc-s hallgatónk egyedülálló sikerben részesült. Két dolgozatával is szerepelt a 35. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában és mindkettőért díjat kapott. Mindkét pályamunkája a szakmaterületen újnak számító kalkulációs megoldásokat javasol az érintett laboratóriumok számára.

I. helyezést ért el a Faipari és Könnyűipari technológiák tagozatban a TDM vizsgálattal való termékminősítés kockázati alapú értékelése című, késvágás ellen védő textil és bőr anyagok mérési bizonytalanságát és az ebből fakadó kockázatokat meghatározó dolgozatával (konzulens: Dr. Gregász Tibor). A TDM készüléken végzik a késvágással szembeni védelmi anyagok és kesztyűk megfelelőség értékelését. A Pál Veronika által kidolgozott módszer a korábban nem létező mérési-bizonytalansági számadatokat határozza meg, továbbá kiszámítja a mérés kockázati hatását a pl. „CE” jelölésű minősített termékek kockázati besorolási szintjére. Egy ilyen adat megléte már a hasonló laboroknál is egy rendszerszabvány követelmény teljesítését biztosíthatja.

Emellett Különdíjat kapott a Méréstechnikai eszközök 2. tagozatban a Mérési bizonytalanság összetevőinek azonosítása és meghatározása színtartósági vizsgálatoknál című, textíliák méréstechnikájának elemzésével foglalkozó dolgozatával (konzulens: Dr. Gregász Tibor és Göndör Vera). Pál Veronika dolgozata a textil-színtartósági vizsgálatok bizonytalansági összetevőit rendszerezi, a forrásokat felméri, majd a teszthez egzakt számszerű bizonytalansági értéket számít. Az általa kidolgozott módszerrel és a kapott számértékekkel egy labor nemcsak az akkreditációs követelményeknek tehet eleget, hanem eljárásai fejlesztését is elősegítheti.

Különdíjban részesült Feil Liza Inhalátor Design című dolgozatával a Műszaki Szekció Ipari termék- és formatervezés tagozatában (konzulens: Dr. Németh Róbert DLA). Feil Liza dolgozatának témája olyan orvosi termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A termék nagy előnye, hogy egy kézzel is kezelhető, a készülékben elektronikus adagoló számláló mutatja a rendelkezésre álló gyógyszer mennyiségét, és emellett környezettudatos kialakításából fakadóan, könnyen szétszerelhető és újrahasznosítható.

Szintén Különdíjat kapott Tóth Fanni Tanösvény tervezése Bánk település táji értékeinek bemutatására című dolgozatával a Társadalomtudományi szekció Környezeti nevelés tagozatában (konzulens: Dr. Demény Krisztina). Tóth Fanni egy vegyes típusú tanösvényt tervezett Bánk település táji és természeti értékeinek a bemutatásra, amely ötvözi a tájékoztató táblás, illetve a „Karós-webes” típust, egy virtuálisan is bejárható tanösvényt tervezett. A tervezés során kiemelten fontos célja volt a környezeti nevelés és a környezettudatosság. Dolgozatával sikerült bemutatnia, hogy mennyire szerteágazó a környezetmérnök képzés.

Gratulálunk a szép eredményekért hallgatóinknak! Nagyon büszkék vagyunk rájuk és további hasonló sikereket kívánunk nekik!

 

Az OTDK az NTP-HHTDK-20-0042 számú „OE RKK Tudományos Diákköri műhelyének és rendezvényeinek támogatása” című projekt finanszírozásában valósult meg a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatása által.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek