Drón fejlesztés és alkalmazás fejlesztés az Óbudai Egyetemen

Egyetemünk immár több évtizedes drón kutatási és fejlesztési kompetenciával rendelkezik. Ezen tevékenységek több elnyert és időközben sikerrel megvalósított pályázat keretében zajlottak és zajlanak napjainkban is.

Közel 20 éve a kutatás fókusza magának az autonóm légi járműnek a hazai fejlesztése volt. Ennek keretében több ipari és akadémiai partnerrel dolgoztunk együtt. Ilyenek többek között a Bonn Hungary Kft., a Bizalom Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszéke, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, vagy a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet. Az együttműködések eredményeképp születtek piaci termékek, melyeknek nemzetközi értékesítése is sikeres volt.

Az elmúlt időszakban a kutatások a drón fejlesztés irányából inkább azok felhasználási lehetőségeinek vizsgálata irányába tolódtak el. Ennek keretében a precíziós mezőgazdaság, a tereptárgyak, természeti képződmények vagy építészeti emlékek 3 dimenziós rekonstrukciója, a speciális légköri szennyezők 3 dimenziós kimutatása vagy a nukleáris sugárzás mérésén alapuló sugárzási anomáliák, esetleges sugárszennyezett területek felmérése területén értünk el jelentős eredményeket.

Légköri szennyezők mérése és vizualizációjaKutatási eredményeinket folyamatosan beépítjük a tananyagainkba, valamint a kutatásaink egyes részebe bevonunk hallgatókat is. Ennek eredményeképp számos TDK és OTDK helyezést értek el hallgatóink drónos témában. Büszkék vagyunk arra, hogy egy-egy sikeres OTDK munka a hallgató kutatói tevékenységének kezdete volt és több egykori hallgatónk szerzett, ezen témák továbbfejlesztésével Ph.D. fokozatot.

 

Terepi sugárzásmérés és az eredmények vizualizációja
Frissítve: 2021.04.13.

Legfrissebb cikkek