Újévi köszöntő

Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Hallgatók!

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

„A remény mosolyogva lépi át az új év küszöbét, miközben azt suttogja: "ez az év boldogabb lesz".” Alfred Tennyson, angol költő ezeket a szavakat a XIX. században vetette papírra, de úgy tűnik, azóta se veszítettek hitelességükből, hisz mindannyian így gondoljuk ma is. Valljuk be, a Covid-19 járvány sújtotta 2020 után ránk is fér a bizakodás.

Gondoljuk át egy pillanatra, hogy miként vágtunk bele a 2020-as évbe. Gondolta-e bármelyikünk is, hogy egy világjárvány határozza meg az évünket és életünket, és ennyire átstrukturálja a mindennapjainkat? Megannyi tervünket, elképzelésünket átértékeli vagy akár tárgytalanná teszi? Aligha terveztünk vele. És mégis megoldottuk, meg kellett oldanunk!

Az újév valahol az előző év számvetésének az időszaka is. Ponori Thewrewk Auréltől tudjuk, hogy „A múlt csak többé-kevésbé megbízhatatlan emlékképeinkben él, a jövőt tekintve csupán bizonytalan következtetéseket tehetünk, a jelen pedig a kettő határán örökké változó, elillanó pillanat.”

Nézzük hát, hogy mi jól sáfárkodtunk-e azzal az idővel, amelyet a tavalyi év 365 napja kínált számunkra. Én azt mondom, hogy igen, hisz az Óbudai Egyetem sokat tett a jövőért és hírnevét komolyan tudta erősíteni itthon és külföldön egyaránt. Épp a Covid-19 által okozott veszélyhelyzetben bizonyosodott be, hogy a közösség szolgálatában nagyon sokra vagyunk képesek. A MassVentil projektre gondolok, arra, hogy Egyetemünkön megszületett a 2020-as év legjelentősebb szellemi terméke, a tömeg-lélegeztetőrendszer világszinten is egyedi koncepciója, amit az Európai Unió Innovációs Nagydíjjal jutalmazott. Hirtelen ismét előtérbe kerültünk, még intenzívebben is mint anno az ERC projektünk elnyerésével vagy akár a da Vinci sebészrobot és annak kutatási programcsomagjának használati jogosultságával. És ezt még tovább tetőztük azzal, hogy a járvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban is elévülhetetlen szerepet tölthettünk be kutatóink révén.

„Az ember cselekvésre és gondolkodásra született, nem bölcselkedésre” - mondta Jean-Jacques Rousseau. És mi cselekedtünk. Engedjék meg, hogy felsoroljak néhányat a tetteinkből.

Tehetséggondozó alapot hoztunk létre, „Pro Scientia et Futuro” saját kiválósági hallgatói ösztöndíjat, megerősítettük a stratégiai alapunkat, mellyel több neves egyetemi professzort sikerült Egyetemünk számára megnyernünk és ezzel immár mindegyik doktori iskolánkat megerősítenünk. A kiemelkedő publikációink (D1, Q1, Q2) szerzői külön anyagi elismerésben részesülnek, mellyel a teljesítményértékelő rendszerünk kidolgozását is elkezdtük, megalapítottuk a megszokott kiválósági díjaink mellett „az Év legtöbbet idézett kutató díját”. Elindult a stratégiai Kompetencia Központ pályázatunk, mellyel Kiberorvosi Kompetencia Központ alakult Egyetemünkön (és egyedülálló módon az országban) melynek ipari partnere, a 3DHisTech Kft., a legutóbbi Magyar Innovációs Nagydíj nyertese. Nemzetközi térben becsatlakoztunk az ITM felkérésére egyedüli magyar felsőoktatási intézményként a „troli-kamion” német-magyar fejlesztési projektbe. Az ELKH-SZTAKI-val először indítottunk stratégiai tudományos együttműködést.

Stratégiai szempontként ranking bizottságot hoztunk létre, melynek közreműködésével felvettük a kapcsolatot és elkezdtük a célzott munkát a nagy nemzetközi ranking minősítő szervezetekkel. Átszerveztük a Tudományos Tanácsot, egyben Professzori Tanácsot hoztunk létre. Novemberben pedig megalakítottuk az Egyetemünk stratégiai ipari és önkormányzati partnerei révén az Ipari Tanácsot.

A Nemzeti Összetartozás Évében Ünnepi Szenátusi Ülést tartottunk januárban Székesfehérváron, tovább erősítettük a kapcsolatot a határon túli magyar intézményekkel és év végére sikerült nemzeti műszaki tehetségpontot alapítanunk az OTDT támogatásával. Felvettük a kapcsolatot az Egyesült Államok műszaki kötődésű magyar diaszpórájával. Az utolsókból elsők közé kerültünk idén a nemzetközi Erasmus+ kreditmobilitási pályázati fordulóban azzal, hogy országos szinten a második legnagyobb kreditmobilitási támogatást nyertük el. A Stipendium Hungaricum programban a pandémiás helyzet ellenére gyakorlatilag nem csökkent a felvett hallgatói létszámunk, az arab országok nagyköveteivel megállapodtunk, hogy az országos szintű Arab Kultúra Napja következő rendezvényét egyetemünk szervezi meg. Bekapcsolódtunk a kazah-magyar kormányközi program felsőoktatási vonalába. Nemzetközi megállapodásokat kötöttünk a szerb Újvidéki Egyetemmel, a horvát University Zagrab és University North egyetemekkel, az angol New Model Institute for Technology and Engineering egyetemmel, a Kínai Tudományos Akadémiával, az Üzbég Nemzeti Egyetemmel, a tajvani Befektetési Alappal, a brazil Florianapolisi Egyetemmel, a kazah Karagandai Egyetemmel.

Több neves céggel (Huawei, Magyar Közút, Medicor, Tungsram, HDH, Dekra, HandInScan, Óbudai Építész Kft., DiabTrend, Harman Becker, Corden International), önkormányzattal (Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata) és társadalmi szervezettel (Magyar Mérnöki Kamara, Budapesti Főváros Kormányhivatala, Központi Statisztikai Hivatal, Magyar Diabétesz Társaság, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat SZTAKI és Energiatudományi Kutatóközpont, Világítástechnikai Társaság, Diákhitel Zrt., NKFIH, ÁEEK, Honvéd Kórház, Magyar Könnyűipari Szövetség, Gépipari Tudományos Egyesület, Pannon Gazdasági Hálózat, Magyar Bútor és Faipari Szövetség) létesítettünk szakmai kapcsolatot. Felsőoktatási vonalon együttműködési megállapodást kötöttünk az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Testnevelési Egyetemmel és a Kaposvári Egyetemmel (majd annak jogutódjaként folyamatban van a Szent István Egyetemmel történő együttműködés aláírása). Országos szinten először voltunk idén házigazdái a Kutatók Éjszakájának.

Képzések tekintetében elindult mérnökinformatikus képzésünk Nyírbátorban, míg Kaposváron villamosmérnöki képzés indításában állapodtunk meg közösen a Robert Bosch Kft.-vel és a Szent István Egyetem kaposvári kampuszával, az Óbudai Egyetem égisze alatt. Új képzések indításáról döntöttünk villamos üzemmérnök BSc, kiberbiztonság BSc, energetika BSc, grafikus kommunikáció BSc és geoinformatikai MSc tekintetében.

Új karral bővültünk 2020. augusztus 1-től, így az Ybl Miklós Építéstudományi Kar csatlakozásával immár teljes profilú műszaki felsőoktatási intézményként dolgozhatunk.

A pandémiás helyzetben oktatásunk online, majd hibrid átállását sikerrel abszolváltuk és a KMOOC rendszerünk tekintetében ismét ITM támogatásban részesültünk.

Normalizáltuk a Foglalkoztatási Követelményrendszerünkben az oktatói óraszámokat és több év után ismét létrehoztuk a Közalkalmazotti Tanácsunkat. Zsinórban negyedik alkalommal nyertük el a Családbarát Egyetem címet. Emelt szintű érettségi felkészítőket indítottunk első alkalommal, a szakképzési törvény átalakításával szakképzési centrumokkal kötöttünk megállapodásokat, valamint sportstratégia kialakításába fogtunk, melynek első elemeként élsportolói programot indítottunk, valamint több III. kerületi sportegyesülettel állapodtunk meg.

Egyetemünkön – nem orvosi egyetemként – az országban egyedülálló módon, Egészségpont kezdte meg működését 2020. december elején.

 

 

Tisztelt Kollégák!


Tisztelt Hallgatók!


 

Hogy is írta Kányádi Sándor? „Ballag már az esztendő,/ vissza-visszanézve,/ nyomában az öccse jő,/ vígan fütyörészve.”

A fenti felsorolás után úgy gondolom, nekünk is van okunk örülni, új terveket szőni és tervezni. A világszintű pandémiás kihívások ellenére jó úton jár az Óbudai Egyetem a négy pillérre (robotika, egészségügyi informatika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság) épített stratégiájával. Lefektettük az alapokat. Egyetemünk mind a hét karán, valamint a négy kutatóközponttal és három társult központtal működő Egyetemi Kutatási és Innovációs Központban jelentős eredményeket produkáltunk.

Mindezek után kijelenthetem, hogy az Óbudai Egyetem a XXI. századi ipar kihívásainak megfelelően egy új és fenntartható fejlődési pályára állt, és bátran remélhetjük, hogy a képzési profiljába tartozó kutatásokban és ipari fejlesztések tekintetében hazánk, a Kárpát-medence és a közép-kelet-európai régió meghatározó egyeteme lesz! Mi ebben hiszünk, ezért teszünk Madách Imre klasszikus idézetével is élve „ember: küzdj és bízva bízzál”!

Reményeinknek utat engedve, engedjék meg, hogy szintén Kányádi Sándor szavaival kívánjak mindenkinek egy sikerekben és egészségben gazdag 2021-es esztendőt! „Szaporodjon ez az ország / Emberségbe`, hitbe`, kedvbe`, / s ki honnan jött, soha soha / ne feledje.

 

2021. január 1.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek