Megalakult az új HECON – Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) új kutatóközponttal gazdagodott 2020. július 13-tól. A HECON – Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont szakembereinek feladata az egészségügyi közgazdaságtan és technológiaértékelés egységes kutatási és oktatási stratégiájának kialakítása az Egyetemen.

Egy új gyógyszer, orvosi eszköz vagy terápiás eljárás (szaknyelven egészségügyi technológia) bevezetése során fontos kérdés, hogy a már használatban levő kezelésekhez képest mennyire hatékony, biztonságos, és mennyire költséges. Az egészségügyi technológiaértékelés alkalmazott tudomány, melynek feladata, hogy fenti kérdéseket az egészségügyi döntéshozók számára tudományos igényességgel megválaszolja. A HECON kutatási módszerei közé tartozik többek között a klinikai vizsgálatok elemzése (hatásosság, biztonságosság), az egészségnyereség (életminőség javulás, megnyert életévek), a költségek felmérése, összehasonlító elemzése, az orvosi evidenciák szintézise és metaanalízise, valamint a költséghatékonysági modellezés. A HECON tevékenysége során orvosi, műszaki, közgazdasági és üzleti tudományok eredményeit integráló közös fejlesztéseket, kutatásokat és pályázatokat kezdeményez, illetve támogat.

A központ alapító munkatársai orvosok: Prof. Gulácsi László, DSC egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszékének alapítója és vezetője volt, jelenleg az Óbudai Egyetem újonnan megbízott tudományos rektorhelyettese. Prof. Péntek Márta egyetemi tanár, számos hazai és nemzetközi kutatás vezetője, és a Magyar Közgazdasági Társaság Egészség- és Egészségügy-gazdaságtani szakosztályának elnöke. A HECON vezetője Dr. Zrubka Zsombor, aki hazai és nemzetközi gyógyszeripari vezetői tapasztalat után lépett az akadémiai pályára.

A HECON munkatársai nemzetközileg is figyelemreméltó publikációs teljesítményükkel és kutatási eredményeikkel arattak elismerést. A Web of Science (WOS) adatbázisban együttes publikációik száma 286, összes idézésük 2259, H-indexük 25. Bízunk benne, hogy az Óbudai Egyetemhez csatlakozás, a műszaki és informatikai innováció és az egészségügyi közgazdaságtan szemléletmódjának és módszertanának találkozása további új irányokkal gazdagítja majd a HECON kutatási portfolióját.

Jelenleg a Neumann János Informatikai Karon indult angol nyelvű Bevezetés az Egészségügyi Közgazdaságtanba elnevezésű kurzus keretében ismerkedhetnek az érdeklődő hallgatók a HECON munkájával. A jövőben doktoranduszok képzése és közös kutatások során is megoszthatják a HECON munkatársai az egészségügyi közgazdaságtan iránti lelkesedésüket az Egyetem hallgatóival és munkatársaival egyaránt.

Az igazi kihívásokat kedvelők számára pedig fontos tudni, hogy 2021 májusától változik az orvostechnikai, beültethető orvostechnikai és in vitro diagnosztikai eszközök engedélyezésének európai szabályozása. Emelkednek a piacra lépéshez szükséges orvosi bizonyítékok (hatásosság, biztonságosság, utánkövetés) iránti elvárások, ami új korszakot nyit az orvostechnikai eszközök egészségügy-gazdaságtani és egészségügyi technológia értékelésében. Ez nemcsak izgalmas szakmai kihívást jelent, hanem a következő évtizedben jelentősen megnöveli az iparban és közigazgatásban dolgozó egészségügyi közgazdászok iránti keresletet.

Az érdeklődők további információt találnak a HECON weblapján: http://uni-obuda.hu/hecon
Frissítve: 2021.04.22.

Legfrissebb cikkek