35 éve alapították a HTE Számítástechnikai Szakosztályát

Az Óbudai Egyetem szakemberei számos más jubileum mellett a múlt év végén emlékeztek meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Számítástechnikai Szakosztály alapításának 35. évfordulójáról, valamint az infokommunikáció - közelebbről a hírközlés és a számítástechnika - területén több mint három évtized alatt elért eredményekről.

Dr. Szenes Katalin, a Neumann János Informatikai Kar címzetes egyetemi docense 35 éve alapította a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Számítástechnikai Szakosztályát. Akkor még nem olvadt össze a távközlés, a hírközlés és az informatika infokommunikációvá, azonban érezhetően egyre közelebb kerültek egymáshoz ezek a területek. Többek közt emiatt vált fontossá, hogy az Egyesület nyisson ebbe az irányba, emellett nem titkolt cél volt, hogy egyre több fiatal lépjen be a HTE-be. Az osztály Számítástechnikai Szakosztály néven alakult meg, és azóta is működik. A tagok évente legalább hatszor tartanak szakmai előadásokat. A Szakosztály két remek előadást „kapott” születésnapjára a HTE Távközlési Szakosztályától, melyek meghallgathatók a HTE honlapján keresztül: https://www.hte.hu/szamitastechnikai-szakosztaly/-/esemeny/1/4622252/35-eves-a-hte-szamitastechnikai-szakosztalya

Az első előadást Dr. Imre Sándor, a BME-HIT professzora, az MTA levelezőtagja tartotta.

Kvantuminformatika mérnöki megközelítésben
Napjainkban egyre több hírrel találkozhatunk, melyek újabb és újabb eredményekről számolnak be a kvantuminformatika világából. Az előadás a kvantummechanika elveire épülő informatika és távközlés lehetőségeit tekinti át mérnökök számára. Ismerteti az alapelveket, és segít értelmezni a legújabb eredmények jelentőségét.

A második előadó Dr. Bacsárdi László, BME-HIT Távközlési Szakosztály elnöke volt, az előadás címe:

Kvantumkommunikáció: kihívások és lehetőségek
A kvantum alapú informatika egyik alkalmazási lehetősége a kvantumkommunikáció, ezen belül is a kvantum alapú kulcsszétosztás. A területen jelentős elméleti eredmények születtek, egyúttal napjainkban kész mérnöki termékek is kaphatóak. Amióta Kína 2016 nyarán Föld körüli pályára állította a világ első kvantumkommunikációs műholdját, egyre jelentősebb figyelmet kapnak a kvantumfizikai elveken alapuló kommunikációs megoldások.

Az Európai Unió egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a következő évek során kiemelt figyelmet kíván fordítani európai szintű kvantumkommunikációs infrastruktúra kialakítására - s ebben hazánknak is lehet szerepe.

A Szakosztály új területek felé nyit, kapcsolatba lépett a Mesterséges intelligencia – Biztonság – Blokklánc Tudásközponttal, amelyet szintén Dr. Szenes Katalin alapított az Óbudai Egyetemen. A cél többek közt az, hogy sikerüljön visszahozni Magyarország ’70-es évekbeli, mesterséges intelligenciához kötődő dicsőségét. A hatékony együttműködés alapja lehet a különféle diszciplinák összekapcsolása.
Frissítve: 2020.10.13.

Legfrissebb cikkek