Online konferencia a járvány elleni védekezésről

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések aktuális helyzetéről tartott online tudományos konferenciát az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. május 21-én. A fórumon az Óbudai Egyetem szakemberei is részt vettek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére „ITM fejlesztések” címmel tudományos konferencián vettek részt 2020. május 21-én a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos kutatásokat folytató és fejlesztéseken dolgozó meghívott intézmények képviselői, hogy Prof. Dr. Palkovics László miniszter köszöntőjét követően 5-5 perces előadásukban beszámoljanak az eddig elért eredményeikről.

Az ITM által a koronavírus kapcsán legkiemelkedőbbnek ítélt hazai kutatások intézményei között az Óbudai Egyetem is helyet kapott a MassVentil projektje révén, de képviseltette magát még a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pázmány Péter Egyetem, a KOKI, a Femtonics Kft., a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az OrthoSera Kft., a Richter Gedeon Nyrt., az ELTE TTK, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoport, a HECRIN konzorcium, az Eötvös Loránd Kutató Hálózat, az Avidin Kft.

Az előadásokat online követhették az Egyetem polgárai.

Az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a tömeg-lélegeztetőrendszer ötletgazdája adott tájékoztatást a MassVentil projektről. Elhangzott, hogy a koncepció megvalósítása támogatja a gyógyítás és az egészségügyi ellátás jobb szervezését. Krízishelyzetben nagyszámú, 5, 10 vagy akár 50 kritikus állapotú koronavírusos beteg is egyszerre lélegeztethetővé válik majd az elkészült rendszer segítségével. Egyaránt támogatható lesz az invazív és a nem invazív lélegeztetés. A fejlesztés biztosítja az egészségügyi dolgozók védelmét is, mivel a készülék elvezeti és ellenőrzött körülmények között megszűri a kilélegzett levegőt. A MassVentil rendszer két nagyobb részből áll,a központi levegőmenedzsment rendszerből és a személyes lélegeztető egységből, amely lehetővé teszi a személyre szabott beállítást. A közös munkáról elmondták, hogy egy nyílt, nemzetközi fejlesztői közösségről van szó, a projekt központja az Óbudai Egyetem. Itt tervezik és építik a hardvereket is. Hangsúlyozták, hogy a MassVentil koncepció fontos eleme az egységes grafikus felület, amelyen keresztül az összes páciens folyamatosan, egyszerre monitorozható. Az eddig elért eredményekről is beszámoltak. A legkiemelkedőbb elismerésként említették, hogy a projekttel megnyerték az EUvsVirus Hackathon „Healt&Life” Challange Orvosi lélegeztetőgép szekcióját. Nagy előrelépést jelent a fejlesztésben, hogy új páciens lélegeztető szelepek is készültek (validáció alatt). Jelenleg már 5-10 pácienst tudnak szimultán lélegeztetni. Új Dashboard GUI verzió készült, illetve új terveket alkottak a páciens lélegeztető szelepről és lélegeztető egységről.
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek