Európai Kutatók Éjszakája – Horizont 2020 pályázati győzelem

Az Óbudai Egyetem (ÓE) az őszi Európai Kutatók Éjszakája programsorozat magyarországi eseményeinek szervezői közé került az év elején beadott konzorciumi pályázat alapján. A rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság a járvány miatt úgy döntött, hogy az eseményt idén a megszokott szeptember végi időpont helyett egész Európában november 27-én és 28-án rendezik meg.

Az Európai Unió tagállamaiban évente megtartott, eseménydús és izgalmas Kutatók Éjszakája közelebb viszi a tudományokat és a kutatókat a nagyközönséghez, növeli a kutatási és innovációs tevékenységek ismertségét, érthetőségét. Ugyanakkor támogatja a kutatók nyilvános elismerését, megérteti munkájuk mindennapi életünkre gyakorolt hatását, és a fiatalokat kutatói karrier választására, az oda vezető tanulmányok megkezdésére ösztönzi.

Együttműködésben

A konzorciumot a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (Regional Centre for Information and Scientific Development Ltd – RCISD (<link: http://rcisd.eu>) vezeti. Tagjai – az ÓE – mellett, a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE< link: http://nokatud.hu/>), a Hétfa Kutatóintézet Kft (link: http://hetfa.hu>) és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT - < link: https://titnet.hu>).

Szimulációk, játékok, versenyek

Az Európai Kutatók Éjszakája 2005 óta minden évben általában szeptember utolsó péntekén kezdődik. Ekkor a Horizont 2020 pályázati győzteseknek lehetőségük nyílik európai szintű nyilvános és ingyenes médiaesemény megszervezésére, a kutatói karrier előmozdítása érdekében. A program célja, hogy szórakoztató oktatási anyagok segítségével minél több érdeklődő ismerhesse meg az egyes tudományterületeket, többek közt gyakorlati kísérletek, tudományos előadások, szimulációk, viták, játékok, versenyek, vetélkedők révén. A rendezvény helyszínén európai stand áll rendelkezésre, ahol bővebb információkhoz juthatnak a résztvevők az Európai Unióról, és arról, hogy az EU miként finanszírozza a tudományos és oktatási együttműködést Európán belül és azon kívül. A program idén elsősorban a fiatalokat, köztük különösen a fiatal innovátorokat és a lányokat célozza meg.

Az Éjszaka nem éjszaka kezdődik

Az Éjszaka azonban nem éjszaka kezdődik, és nem is hajnalban végződik. Már szeptember előtt számos országos helyi programot tartanak az egyes településeken, melyeket a szervezők választanak ki. A rendezvények aztán még hónapokon keresztül folytatódnak, melyekről a Kutatók Éjszakája honlapon, a Facebookon, Instagramon és a Youtube-on láthatnak majd bővebb tájékoztatást az érdeklődők. 

Kutatók éjszakája – budapesti és székesfehérvári programok

Idén a tavalyihoz hasonló izgalmas programokon vehetnek részt a látogatók. A legutóbbi Kutatók Éjszakáján, a budapesti, Bécsi úti kampuszon a haditechnikával ismerkedhettek meg az érdeklődők, akik betekintést nyerhettek a titkosírás rejtelmeibe is. A székesfehérvári kampuszon megfigyelhették, milyen pusztítást végzett az erdőtűz az Amazonas-medencében, a Sentinel-2 és egyéb távérzékelő műholdak segítségével nyomon követhették a környezet változásait.

A résztvevők kedvencei voltak a robotok, akik „már a spájzban vannak!”. A szervezők idén is tervezik a robotok „bevetését”. Érdekességekben tehát nem lesz hiány.

Életre szóló élmények

Dr. Felde Imre, Ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes és Kersánszki Tamás, a PTI igazgatója - akik az ÓE részéről a pályázat előkészítését felügyelték -, nemcsak azért örülnek a pályázati sikernek, mert az izgalmas és az ÓE vezetésének céljaihoz igen közel álló projektet jelent az Egyetemnek, hanem azért is, mert a Magyarországi STEM Platform képviselőiként úgy látják, a fiatalok életre szóló élményekkel, akár pályaválasztásukat meghatározó benyomásokkal lehetnek gazdagabbak egy ilyen különleges éjszakán.

Lányok Napja

Az ÓE évek óta aktívan szervez a nagyközönség és különösen a fiatalok számára eseményeket, nyílt napokat műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai területeken, így professzorai, kutatói kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a kötetlenebb és közvetlenebb előadások, bemutatók területén. Ilyenek például a Magyar Tudomány Ünnepe, a Kutatók Éjszakája. A Lányok Napja rendezvényekkel az Egyetem arra törekszik, hogy hozzájáruljon a műszaki és természettudományos területeken meglévő munkaerőhiány csökkentéséhez és a fiatal nők versenyképességének, egzisztenciális biztonságának növeléséhez.

Ezek a programok olyan képzési lehetőségekre hívják fel a lányok figyelmét, amelyekre általában nem, vagy ritkán gondolnak, és egyben ösztönözni szeretnék az érdeklődőket, hogy a pályaválasztást illető döntésüket ne az elvárások, sztereotípiák irányítsák, hanem a valós érdeklődési körük és képességeik alapozzák meg.

Bővebben a programokról

Az érdeklődők az alábbi linkeken találnak bővebb tájékoztatást az egyes programokról:


Az Európai Kutatók Éjszakája programsorozat hivatalos honlapja: kutatokejszakaja.hu <link: https://www.kutatokejszakaja.hu> (Az Óbudai Egyetem idei programját hamarosan aktualizálják a szervezők. A részletekről a fenti linken tájékozódhatnak.)


A Lányok Napja hivatalos honlapja: lanyoknapja.hu <link: http://lanyoknapja.hu>


Tamed Cancer <link: http://physcon.uni-obuda.hu/?q=hu/node/47> - Dynamics <link: https://cordis.europa.eu/project/id/777911> - EU STEM Coalition <link: https://www.stemhungary.com/hu/magyarorszagi-stem-platform>


További információ az Európai Unió Horizont 2020 pályázati kiírásáról, csak angol nyelven: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/msca-night-2020


Az Európai Unió Horizont 2020 programjáról az alábbi oldalon található bővebb információ: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program


Pályázat és tudáshasznosítás

A PTI az Óbudai Egyetem Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatósága. Feladatai közé tartozik az ÓE stratégiai céljainak megvalósításához külső pályázati források bevonásával való hozzájárulás, hazai és nemzetközi pályázatok előkészítése és menedzselése, a kutatók és kutatócsoportok nemzetközi kapcsolatrendszere kiépítésének elősegítése, a karok pályázati és projektmenedzsment tevékenységének támogatása.

Gyakorlatorientált, minőségi képzés

Az Óbudai Egyetem képzési struktúrájának középpontjában az akadémiai programok teljes vertikumának biztosítása áll. Felsőoktatási szakképzést hirdet, továbbá gyakorlatorientált, erős elméleti alapokon nyugvó, minőségi alapképzések mellett magas színvonalon, versenyképes mesterképzéseket, valamint doktori képzéseket nyújt, illetve speciális szakismeretek megszerzése érdekében szakirányú továbbképzések széles választékát kínálja.

Mindezek mellett az Egyetem vezetése a mérnöki tudományokat népszerűsítő tevékenységével arra törekszik, hogy hozzájáruljon a nemek egyensúlyához a műszaki felsőoktatásban, és a technológiai élethivatást közelebb hozza az SNI-s és a hátrányos helyzetű diákok számára is.

Az ÓE igyekszik minél aktívabban részt venni azoknak a közösségeknek az életében, amelyek befogadták, és amelyekben oktatási, kutatási tevékenységét végzi: Budapesten, Székesfehérváron, Salgótarjánban. A jó kapcsolatok kialakítása és ápolása mellett együttműködésre törekszik a helyi szervezetekkel. Az Óbudai Egyetem elérhetőségei: 1034 Budapest Bécsi út 96/B. Telefonszáma: +36 (1) 666-0000; +36 (1) 666-5626. Honlap: www.uni-obuda.hu

A COVID-19-ről

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az Egyetem vezetése saját hatáskörében és a Kormány, illetve a Fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezéseit érvényesítve arra törekszik, hogy megőrizze hallgatói, oktatói és munkatársai egészségét. A közleményben megfogalmazott, jövőbemutató kijelentéseket és terveket a mindenkori járványügyi helyzet módosíthatja. A vírushelyzettel kapcsolatos intézkedéseikről az alábbi oldalon tájékozódhatnak: uni-obuda.hu <link: http://uni-obuda.hu/hirek/koronavirus




Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek