A THE Közép-ázsiai Egyetemi Fórum kiemelt részvevője volt az ÓE

A Times Higher Education által szervezett legnagyobb közép-ázsiai egyetemi fórum a térség legjelentősebb felsőoktatási tanácskozása, amelyet október 15-16-án tartottak Taskentben – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente, aki előadóként az Óbudai Egyetem befektetői és innovációs stratégiáját mutatta be. A háromszáz fős fórumra közel 200 szakértő érkezett 20 országból, többek között az Egyesült Államokból, Kínából, Németországból, Dél-Koreából és az Egyesült Királyságból. A rendezvény kiemelt résztvevője volt az Óbudai Egyetem – közölte Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes.

Phil Baty, a Times Higher Education globális ügyekért felelős vezetője az esemény sokszínűségét emelte ki. A taskenti rendezvényen a nemzetközi oktatási szervezetek mintegy 60 vezetője és 97 egyetem képviselői is részt vettek. Ez a sokszínű összejövetel egyedülálló platformot biztosított a világ felsőoktatási intézményei közötti hálózatépítéshez és együttműködéshez.

Az idei tanév jubileumi év az Óbudai Egyetem számára, az alapítást tekintve 15, elődintézményeink történetét nézve 145 évesek vagyunk – elemezte bemutató-előadásában az Óbudai Egyetem helyét és szerepét Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott: másfél évtizeddel ezelőtt messziről indult az intézmény, de a 15. születésnap igazi ünnep lesz: a Times Higher Education 2025-ös rangsorában a világ 601-800 legjobb egyeteme között szerepelünk. A rektor kifejtette: néhány évvel ezelőtt még nem is rangsoroltak bennünket, és mára több mint 400 helyet javítva nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa vezető egyetemévé váltunk.



Lépésről lépésre, jól átgondolt stratégia mentén haladtunk előre – mutatott rá Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy olyan egyetem szeretnének lenni, amely a magas színvonalú műszaki képzés mellett nagy hangsúlyt fektet az innováció támogatására is. Mindez befektetői szemlélettel egészül ki új működési modell megvalósítva.



Az Óbudai Egyetem számára a közép-ázsiai térség kiemelt terület – hangzott el az előadásban. Olyan példaértékű megoldásokon dolgozunk, amelyekből nemcsak az egyetemek, hanem a különböző nemzetgazdaságok is kimagasló módon profitálhatnak – fogalmazott a rektor megemlítve, hogy amíg évszázadokon a Selyemút kötötte össze Ázsiát Európával, ma már az innováció lehet ugyanilyen kölcsönösen inspiráló kötelék.



A fiatal egyetemek dilemmáiról és az előttük álló lehetőségekről szóló panelbeszélgetésben a „vonzerő” is szóba került. Mi tehet egy fiatal egyetemet vonzóvá a fiatalok számára, illetve hogyan tud bekapcsolódni minél gördülékenyebben a nemzetközi kapcsolatrendszerbe.

Az Óbudai Egyetemhez hasonlóan, viszonylag fiatal, de sikeres egyetemek vezetői vettek részt a beszélgetésen. Az Abu-Dzabiban működő Khalifa University, a brémai Constructor University és az angliai University of Leeds képviselőivel az Óbudai Egyetem rektora egyetértett abban, hogy a figyelemfelkeltő program és magas színvonalú képzés mellett a folyamatos kapcsolatépítésre is sok energiát kell fordítani. Az Óbudai Egyetem az innovációra és a befektetői szemléletre fekteti a legnagyobb hangsúlyt minél több partnert bevonzva az egyetemi világból és a gazdasági életből – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente.



 
Frissítve: 2024.10.28.

Legfrissebb cikkek