Új együttműködési lehetőségek európai felsőoktatási intézményekkel

Az idén rekordszámú résztvevővel ünnepelte létrejöttének 35. évfordulóját a nemzetközi oktatással és a nemzetközi oktatás szervezésével foglalkozó oktatók és szakemberek nemzetközi konferenciája (EAIE – European Association for International Education) szeptember 17. és 20. között a franciaországi Toulouse-ban, melyen kiállítóként a Tempus Közalapítvány is önálló standdal jelent meg, és több magyarországi felsőoktatási intézmény, köztük az Óbudai Egyetem is képviseltette magát.

Az Óbudai Egyetemről Székely Ágnes intézményi koordinátor és Veres Erzsébet nemzetközi oktatási tanácsadó vett részt a konferencia által biztosított workshopokon, egyetemlátogatáson és folytatott egyeztetést számos külföldi partnerrel, illetve új együttműködési lehetőségek is felmerültek a networkingek során.



A delegáció tagjai örömmel tapasztalták, hogy az Erasmus fejlemények ellenére az egyetem régi partnerei már elfogadják az Erasmus és a Pannónia program szimbiózisát, továbbra is szeretnének együttműködni az Óbudai Egyetemmel és folytatni az oktatói és hallgatói cseréket. Több új érdeklődő partner is jelentkezett, például Franciaországból (ESME Paris, INSA Toulouse, University of Lille), valamint a National University of Singapore is jelezte, hogy nyári egyetemre tudja fogadni a hallgatóinkat, illetve a kiválósági programban való részvétel lehetőségét is megvizsgálják. A pakisztáni Superior Egyetem (magánegyetem) is hallgatókat szeretne küldeni az Óbudai Egyetemre, melyek konkrét megvalósításáról később történik egyeztetés. Az egyetemlátogatás keretében az Université Toulouse Capitole, mint ernyőszervezet alatt működő önálló intézményekbe látogatott el a küldöttség (Toulouse School of Management, Toulouse School of Economics, Science Po Toulouse).



A konferencián és a párhuzamosan zajló vásáron több mint 7300-an vettek részt 110 nemzet képviseletében, akik a 4 nap alatt több mint 240 különböző programhoz (előadások, workshopok és egyéb események) csatlakozhattak, illetve a bemutatkozó intézmények és szervezetek 220 standon mutatkozhattak be. A kiállításon először vettek részt afrikaiak, illetve önálló standokkal szerepeltek az európai egyetemi szövetségek. A konferencia kiemelt vendégei, Élisabeth Moreno, korábbi francia esélyegyenlőségi miniszter, valamint Zhang Zhang klasszikus hegedűművész és humanista, a saját életútjuk bemutatásával mutattak rá az oktatás fontosságára, illetve arra, hogyan tudja az oktatás megváltoztatni az emberek életét, és felhívták a figyelmet az oktatók és mentorok kiemelt szerepére, saját történetükben is.



Az EIAE konferencia 35 évvel ezelőtt azért jött létre, hogy egy támogató közösség megteremtésével válaszokat találjon a nemzetköziesítéssel foglalkozó szakemberek előtt álló kihívásokra. Az idei konferencia („En route! – to a meaningful impact) is jelezte, hogy a nemzetköziesítés továbbra is központi téma, halad a maga útján, ugyanakkor rengeteg új változás történt és várható: növekedett a mobilitási kedv a pandémia után, 64 európai egyetemi szövetség jött létre, az Európai Bizottság már a 2027 utáni programok generációján dolgozik), de a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság is komoly kihívást jelentenek, amelyekre a szakembereknek választ kell adniuk. Ebben is segít a tapasztalatok megosztása, az új trendek elemzése, jó gyakorlatok átadása. Ezen lehetőségek nyitva állnak majd a 2025-ben Gothenburgban megrendezésre kerülő jubileumi konferencián is, melynek szlogenje: Go Explore. Go Collaborate. Go Create.

 
Frissítve: 2024.09.24.

Legfrissebb cikkek