Az ÓE közreműködésével hamarosan könnyebben juthatnak megfelelő új veséhez a donorra váró betegek

Vélhetően még az idén elindul az új hazai vesecsereprogram, amely nagyban megnöveli a beteg és a donor számára a vesekompatibilitási arányt. Az Óbudai Egyetem, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (HUN-REN KRTK), a Glasgow-i Egyetem és a Rendszer- és Számítástechnikai, Technológiai és Tudományos Intézet (INESC TEC) Porto kutatói két ütemben fejlesztették ki azt a KEP-SOFT nevű szoftvert, amely különböző szempontok (például a donorok kora, vércsoportja, testtömegindexe) alapján találja meg a legoptimálisabb szervcsere-megoldásokat, továbbá előre jelzi, hogy hány évig fog majd megbízhatóan működni a beültetett vese.

Az új KEP-SOFT (Kidney Exchange Program Softwer) folyamatosan frissülő algoritmusának segítségével, az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében még az idén elindul a hazai vesecsereprogram. A program kutatására és fejlesztésére négy különböző munkacsoportot hoztak létre az alapítók, melyből az egyiket Dr. habil. Fleiner Rita, az Óbudai Egyetem Kiberfizikai Rendszerek Intézet igazgatója vezeti.

Számos európai ország működtet sikeres vesecsereprogramokat (KEP-eket), amelyek nagyban elősegítik az élő vesedonáció lehetőségét. A rendszer lényege: lehetővé teszik a betegek számára, hogy „cseréljék” az önkéntes, de velük nem kompatibilis donorjukat egy másik hasonló helyzetben lévő beteg donorjával, így minden érintett beteg számára megfelelő vesét kaphat.

Az elgondolás megvalósításához eddig hiányzott az a szoftverinfrastruktúra, amely lehetővé tenné az európai országok számára az új nemzetközi KEP-ek fejlesztését és működtetését. Az ismertetett projekt arra hivatott, hogy ezt a problémát kiküszöbölje. A tervek alapján eleinte itthoni, a későbbiekben pedig a nemzetközi adatbázisokhoz is csatlakozhat majd Magyarország.

A Glasgow-i Egyetem az Óbudai Egyetemmel, a HUN-REN KRTK-val és az INESC TEC Portóval karöltve heteken belül megalapítja a KEP-SOFT Collaborative nevű nonprofit céget annak érdekében, hogy a szoftver fenntartása és állandó fejlesztése továbbra is gond nélkül működhessen. A transzplantációs szervezetek éves tagdíjat fizetnek majd a rendszer fenntartásáért, amely így egy közösségi alapon működő, valós társadalmi haszonnal járó rendszert eredményez majd.
Frissítve: 2024.08.07.

Legfrissebb cikkek