Gyakornoki programról kötött együttműködési megállapodást a Pénzügyminisztériummal az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem és a Pénzügyminisztérium között stratégiai megállapodás jött létre gyakornoki program létesítésére. Ezzel lehetőség nyílik hallgatóink előtt arra, hogy az államigazgatás egy kitüntetett területén próbálják ki magukat – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente a szerződéskötéskor szeptember 28-án.

A Pénzügyminisztérium idén négy rangos hazai egyetemmel is stratégiai együttműködési megállapodást kötött gyakornoki program létesítésére. Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Óbudai Egyetem vezetőivel írta alá az együttműködési megállapodásokat a Pénzügyminisztériumban.



Varga Mihály kiemelte: az egyetemekkel megszülető stratégiai partnerségi megállapodások kettős célt szolgálnak. Az egyetemek hallgatói nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatot teljesíthetik, hanem lehetőségük nyílik az államigazgatáson keresztül belépni a munkaerőpiacra. Emellett olyan speciális területen próbálhatják ki magukat, ahonnan átfogó képet kaphatnak a Magyarország előtt álló feladatokról, célokról és lehetőségekről – fogalmazott a miniszter.



Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt évek olyan változásokat hoztak a világban, amelyek gyökeresen megváltoztatják a jövőre vonatkozó korábbi elképzeléseket. A koronavírus-világjárvány után, a szomszédban elhúzódó orosz-ukrán háború és energiaválság mellett új technológiák is alakítják az életünket, amelyekkel lépést kell tartanunk. E téren az egyetemeinknek kulcsszerepe van, ők tudják termőre fordítani a magyar kreativitást, összefogva a piaci szereplőkkel és az állami intézményekkel – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az alapítványi fenntartás sikerességét hangsúlyozva Varga Mihály hozzátette: a modellváltás óta egyértelműen javul az egyetemek pénzügyi helyzete is, ami ma már az oktatók anyagi megbecsültsége terén is látszik.

A négy egyetemmel történő együttműködési megállapodásoknak köszönhetően hamarosan 30 végzős hallgató kezdheti meg a gyakornoki munkát a Pénzügyminisztériumban. Varga Mihály beszédében emlékeztetett arra is, hogy a program év eleji indulása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel rendkívül sikeresnek bizonyult. Az előző gyakornoki ciklus után az egyetem gyakornokainak egyharmada el is helyezkedett a minisztériumban, illetve háttér intézményeknél.



Alapvetően műszaki egyetemként büszkék lehetünk arra, hogy ilyen, a gazdasági képzésekben kiemelkedő felsőfokú oktatási intézményekkel együtt lehetőséget kaphatnak a mi hallgatóink is arra, hogy az ország első számú pénzügyi irányító szerepet betöltő intézményénél bővíthetik gyakorlati tudásukat, és helyezkedhetnek el jó eséllyel a szakmailag legelismertebb szervezetnél, illetve cégeknél – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente.

Hozzátette: - a modellváltásból az egyetem csak profitált, és erősítette pozícióját a nemzetközi színtéren. A világ legjobb 1200 felsőoktatási intézménye között kapott ismét helyet egyetemünk a Times Higher Education (THE) most megjelent 2024-es ranglistáján, így továbbra is a világ legjobb 4 százalékát tömörítő „elitegyetemek” között foglal helyet az Óbudai Egyetem. A rektor említést tett továbbá az egyetemi beruházásban megvalósuló Science Parkokról, melyek hozzájárulhatnak majd a globális innovációs index magyarországi erősítéséhez. Célként jelölte meg, hogy a hallgatók, kutatók körében elősegítsék az innovációs ötletek születését, valamint hogy újabb gazdasági képzések induljanak az egyetemen – fejtette ki a rektor, aki a Pénzügyminisztériummal létrejött megállapodás kapcsán úgy fogalmazott: hallgatóinknak lehetősége nyílik arra, hogy az államigazgatás egy kitüntetett területén próbálják ki magukat, ugyanakkor az intézménnyel a szakmai együttműködések is tovább erősödnek.
Frissítve: 2023.09.28.

Legfrissebb cikkek