Hosszú távú kapcsolatok megalapozása a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemmel

Az Óbudai Egyetemre látogattak a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem tudományos vezetői szeptember 26-án. A küldöttség a két egyetem közötti több mint tíz éve fennálló kapcsolat kiterjesztése és megerősítése céljából érkezett.

A legutóbbi találkozásunk óta elért eredményeinkről és együttműködési szándékainkról tárgyaltunk a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem tudományos vezetőivel  az egyeztetés megelőző megbeszélésen – mondta el a találkozó kapcsán Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora.



Hozzátette: kooperációnk kiterjed majd egyebek mellett a KMOOC tananyagok fejlesztésére, a tudományos és innovációs parkok működtetéséről szerzett tapasztalatokra, közös oktatási és kutatási projektekre.



A Prof. Dr. Molnár András rektorhelyettes által vezetett megbeszélésen a felek leszögezték azokat a témákat, amikben változást, avagy kooperációt kívánnak létrehozni a vendég egyetemmel.
Ezen témák egyik kimagasló és már a közeljövőben is nélkülözhetetlen pontja, a két műszaki egyetem adott karai közötti munkacsoportok létrehozásának célja. Nem csupán a mesterképzésben megvalósítandó közös tárgyprogramok létrehozását, de a közös PhD.-munkák témavezetéséhez szükséges alappilléreket is le akarták szögezni.
Mindezek mellett a rektorhelyettes ismertette a KMOOC, vagyis a Kárpát-medencei Online Oktatási Központ tevékenységét, egyúttal felkérte a Pozsonyi Műszaki Egyetem képviselőit KMOOC online tananyagok kidolgozására.
Megkérte őket továbbá, hogy terjesszék ki az együttműködésüket a különböző események és konferenciák szervezését illetően, majd felvetette, hogy a 2025-re tervezett INES Konferencia megszervezése a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem falain belül valósulhatna meg.

További tématerületek voltak a közös kutatási programok, publikációk, hallgatói mobilitási, valamint vendégoktatók fogadás és küldése.
Prof. Dr. Kovács Levente rektor nevében meginvitálta őket az idén november 24-én tartandó, Times High Education (THE) rangsorok kritériumrendszerét megvitató fórumra, ahol a Közép-Kelet Európai egyetemek helyzetének elemzése, illetve a nemzetközi rangsorokban elfoglalt pozícióik lesznek a középpontban.



Prof. Dr. Oliver Moravčík, a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem rektora egyetértett a közös célokkal, az együttműködés területeivel és kiemelte az oktatói és cserediákprogramokban rejlő lehetőségeket. Mint említette, egyetemük számára rendkívül hasznosak lesznek a nemzetközi rangsorokkal kapcsolatos, Óbudai Egyetemen szerzett tapasztalatok.

Reflektálva a rektor úr Erasmussal kapcsolatos felvetéseire Dr. habil. Rácz Ervin oktatásért felelős rektorhelyettes említést tett a Prof. Dr. Kovács Levente rektor kezdeményezésére elinduló „Mobility window” programról, mely a hallgatók számára kötelező mobilitási részvételt ír majd elő.

A megbeszélés végén az egyetemek képviselői számos pontban jutottak dűlőre, illetve felvetették azokat a tevékenységeket, amiket a jövőben együttesen kívánnak megvalósítani.

Fontos pont volt a két egyetem közös projektjei által a nemzetközi rangsorolásban való feljebb jutás célja.
A szlovák műszaki egyetem képviselői felvetették, hogy a legjobb egyetemi projektjeiket megosztanák az Óbudai Egyetemmel, hogy közösen dolgozhassák ki őket, ami új távlatokat nyitna kooperatív céljaik elérésében.
A szlovák delegáció tagjai nagyon nyitottan fogadták az Óbudai Egyetemmel való közös munka gondolatát és kötetlen együttműködésre sarkallták a másik felet.
Kimagasló pont volt az együttesen megvalósítandó konferenciák és közös publikációk gondolata.
A szlovák küldöttség úgy vélte célszerű volna, ha az Óbudai Egyetem tanárai részt vennének bizonyos náluk rendezett eseményeken, ahol a kapcsolatkialakítás, majd azok fenntartása sokkal dinamikusabban zajlana.
A mobilitási program témája, annak kiterjesztése az egyetemeik közt is lényeges mérföldkőnek bizonyult.
Felmerült az egyetemek felszereltségének, laboratóriumainak fejlesztését segítő együttműködés jövőbeli lebonyolítása.

A két egyetem megegyezett ezen pontok megalapozásában, továbbá leszögezte, hogy két havonta hasonló mégis specifikusabb találkozókat fognak szervezni, ahol kari szinten tudnak megállapodni bizonyos konkrét események és közös célok lebonyolításában.
Úgy döntöttek létrehoznak konkrét munkacsoportokat, ahol ezeket a témákat taglalják és kooperatív jelleggel segítenek azok megvalósításában.
Frissítve: 2023.09.27.

Legfrissebb cikkek