Akkumulátorgyártás specifikus tantárgy emelt óraszámban és szélesebb hallgatói körben

Az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI együttműködésének keretében először indult idén márciusban akkumulátorgyártás specifikus tantárgy a magyar felsőoktatásban. A képzés eredményesnek bizonyult, így az egyetem és a vállalat úgy döntött a szeptemberi tanévkezdéstől emelt óraszámban és szélesebb hallgatói körnek lesz elérhető a célzott, akkumulátor iparági képzés.

Az akkumulátorok gyártása és folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen a járműipar elektromos átalakulásának szempontjából. Az energiatárolásra alkalmas szerkezeteknek egyszerre kell megfelelniük a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, az autógyártók magas szintű elvárásainak és a vásárlók igényeinek. Ehhez elengedhetetlen a legmodernebb gyártási technológiák alkalmazása, az állandó kutatás-fejlesztés, amelyek nem valósulhatnának meg világszínvonalú, az iparág igényeihez alkalmazkodó mérnöki tudás nélkül.

Annak ellenére, hogy Magyarország már jelenleg is a világ negyedik legjelentősebb akkumulátorgyártója egészen 2023 tavaszáig nem volt iparág specifikus képzés a hazai felsőoktatásban. Ekkor indult el az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával az angol oktatási nyelvű „Manufacturing of automotive Li-ion batteries” elnevezésű tantárgy. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy diplomájuk megszerzése után az akkumulátoriparban helyezkedhessenek el.

A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki képzésben résztvevők mellett a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói közül is sokan jelezték, hogy örömmel vennék fel a tantárgyat ősztől. A képzés lehetőséget teremtett arra is, hogy a hallgatók erősíthessék vállalati kapcsolataikat, elkezdhessék tervezni karrierútjukat. A résztvevők több mint kétharmada jelentkezett a Samsung SDI ösztöndíjprogramjába, illetve – a végzősök esetén – főállású dolgozónak. Az ősszel kezdődő tanévben emelt óraszámban, magasabb megszerezhető kreditponttal indul a képzés, amelynek célja, hogy az egyetem gépész- és mechatronikai mérnök hallgatóinak a munkaerőpiacon jól használható tudást, ezáltal hosszú távú karrierlehetőséget biztosítson. A gyakornoki programban jelentkezők számára pedig lehetőség nyílik, hogy az elméleti tudás mellett a gyártásban, valós körülmények között szerezzenek tapasztalatot.

Frissítve: 2023.07.13.

Legfrissebb cikkek