Építészeti kihívások és lehetőségek – I. Ybl Konferencia

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Ybl Miklós Építéstudományi Karon az épített környezetről szóló I. Ybl Konferenciát (1st Ybl Conference on the Built Environment) amelyen neves hazai és külföldi előadók az építészet előtt álló kihívásokról és a változásokban rejlő értékről osztják meg véleményüket. A programot Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár és Prof. Kovács Levente rektor nyitotta meg.

Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar 2020-as csatlakozásával vált teljessé az Óbudai Egyetem mérnökképzési palettája. A kar a hazai építészettudományok egyik legelismertebb műhelye, amelynek szakmai súlyát nemcsak az itt folyó magas színvonalú képzés, hanem az új irányzatok iránti fogékonysága, a szakmai kapcsolati hálók erősítése is adja – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente a konferencia kapcsán.



A rendezvény résztvevői felidézték, hogy az elmúlt néhány évben az emberiség számos kihívással szembesült: a világjárvány nehezítette a személyes kapcsolatokat, ugyanakkor az egyre mélyülő energiaválság miatt alapjaitól újra kell gondolni energiafelhasználásunkat, miközben az éghajlatváltozás egyre növekvő veszélye már most hatást gyakorol a mindennapi életünkre. A változásra igény van, melyhez az építészek, építőmérnökök és minden gyakorló szakember ötleteire szükség lesz a mérnöktudományok széles spektrumán, hogy új módszerek alkalmazásával sürgősen jobb megoldások születhessenek, válaszul a kihívásokra. A változás előnyünkre is válhat, ha olyan új utakat, módszereket, technológiákat sikerül találni, amelyek a fenntartható jövőt szolgálják.



A témát széles spektrumon vizsgálva számos nézőpont megjelent a konferencián, többek közt a fenntartható építészet, a kortárs design, az épületenergetika, az örökségvédelem, a városépítészet, az épület-szerkezettan, valamint a kortárs mérnökoktatási módszerek és az egyenlő esélyű térhasználat is helyet kaptak a palettán.

A plenáris ülésen Prof. Kistelegdi István egyetemi tanár (ÓE-YBL) az építészetben használt számítógépes szimulációk jelentőségéről, majd Prof. Wesselényi-Garay Andor (MMA-MMKI) a mesterséges intelligencia építészeti vonatkozásairól tartott előadást.
Az egész napos konferencia öt teremben, tizenöt szekcióban zajlott. A résztvevők angol és magyar nyelven egyaránt széles körű szakmai és tudományos diskurzust folytattak.

 

A közeljövőben megjelenő absztraktkötet mellett az előadóknak az Ybl Journal on the Built Environment, a Magyar Építőipar és Magyar Építőművészet folyóiratban nyílik lehetőségük tudományos és szakmai publikációra. A konferencia sikerét a közel száz előadó, illetve több, mint kétszáz vendég részvétele is bizonyítja, akik között magyar és külföldi egyetemek, kutatóintézetek, kiemelkedő építőipari cégek képviselői is jelen voltak.



A szervezőbizottság tagjai Dr. Fáczányi Zsuzsanna kutatási dékánhelyettes és Dr. Sugár Viktória intézetigazgató voltak.

Átadták az Anthony Gall által tervezett veszprémi Tánc- és Mozgásművészeti Központot
A Pro Architectura és Ybl-díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja, Prof Dr. Anthony Gall tervei alapján állították vissza eredeti állapotába, és töltöttek meg új élettel a Veszprém központjában található, korábban gyermekkórházként is működő, múlt század eleji épületegyüttest. Az építész Bélafi Lászlóval, a veszprémi Hangvilla megálmodójával közösen egy komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot dolgozott ki az évtizedek óta kihasználatlanul álló terület hasznosítására, az ott található épületek megmentésére.

A kép forrása: Magyar Építők



A beruházás során 13,5 ezer négyzetméternyi terület újulhatott meg, a központi területekhez kapcsolódó, angol stílusú ősfás parkkal együtt. Az 1500 főt befogadni képes épületben 12 próbaterem, falmászó pálya, egy több száz vendéget befogadni képes rendezvényterem, valamint étterem és kávézó is található. Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot nagyszabású rendezvény keretében Orbán Viktor miniszterelnök adta át május 12-én.
Frissítve: 2023.05.18.

Legfrissebb cikkek