Innováció Menedzsment Doktori Iskola alakult az Óbudai Egyetemen

Az egyetem belül működő Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) 2023-ban is megtartotta az Egyetemi Innovációs Napot, ahol többek közt bemutatták – a Prof. Dr. Kovács Levente rektor – kezdeményezésre újonnan alakult Innováció Menedzsment Doktori Iskolát. E napon hirdették ki a Proof of Concept (PoC) hallgatói ötletpályázat tavaszi nyerteseit is. Az új ötletek, termékjavaslatok megvalósulását teljes innovációs folyamaton keresztül, az ötlettől a piacra jutásig támogatja az egyetem.


Az Óbudai Egyetem a hazai versenyképesség erősítéséhez új interdiszciplináris alap- és mesterképzések, szakirányok fejlesztésével járul hozzá a digitalizáció, egészségipar és zöld gazdaság területén, melyet most már az új doktori iskola is erősít – hangsúlyozta az Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai Egyetem negyedik doktori iskolájának megalapítása kapcsán.

Dr. Galambos Péter, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgató-helyettese elmondta: az Óbudai Egyetemen belül az EKIK az innováció motorja, egyesíti mindazokat az előnyöket, amelyeket az innováció a felsőoktatásból és az ipar oldaláról nyerhet egyetemi szinten. „Célunk továbbra is, egy olyan szisztéma építése, amelyik minden egyetemi polgárunk számára hozzáférhető, könnyen használható és megvalósul benne a teljes innováció-menedzsment támogatás. Folytatódik a befektetők és pályázatok keresése, a jogi támogatás startupok részére, a professzionális mentorálás, az innovációs szemlélet erősítése a hallgatókban” – tette hozzá az EKIK főigazgató-helyettese.

Dr. Pakucs János, Magyar Innovációs Szövetség elnöke az innováció lényegéről, a motiváció fontosságáról, a fejlesztések ötlettől a megvalósításig tartó folyamatáról beszélt előadásában. A pályázatra jelentkező hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott: legyen bátorságuk áttörni a falakat, és kemény munkával akár mestereiket is meghaladhatják. Emellett hangsúlyozta az újonnan megalakult doktori iskola jelentőségét.

Prof Dr. Gulácsi László, tudományos rektorhelyettes, a doktori iskola vezetője bejelentette: az Óbudai Egyetemen megalakult Innováció Menedzsment Doktori Iskola túlvan az akkreditációs eljáráson, elindult és várják a hallgatókat. A doktori képzés egalizációs programjával lehetőséget biztosít bármely szakterületről érkező hallgatók számára, hogy az innovációk piaci sikerét megalapozó innováció menedzsment ismereteket doktori szinten elsajátítsák. Az ÓE a hazai versenyképesség erősítéséhez új interdiszciplináris alap és mesterképzések, szakirányok fejlesztésével járul hozzá. Az IMDI képzési programja az Egyetemi Kutató és Innovációs Központtal (EKIK) együttműködve szervesen támogatja az egyetemi innovációk sikeres ipari hasznosítását. A képzés elősegíti a beruházások révén létrejövő ipari- egyetemi együttműködések gazdasági és társadalmi hasznosulását, az egyetemi kutatási eredmények transzlációját. - Többek közt ezek alapján tartjuk tehát fontosnak és jelentősnek, hogy az Óbudai Egyetem a hazai doktori képzésben elsőként egy Innováció Menedzsment Doktori Iskola létesítését valósította meg – tette hozzá a doktori iskola vezetője.

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal alelnöke a támogatási rendszerről, a fejleszteni kívánt területekről tartott előadásában hangsúlyozta: az elmúlt években az innováció fogalma robbanásszerűen jelent meg a hazai gazdasági gondolkodásban. Ennek hatása ugyanakkor még nem látható teljesen. Mint mondta, jelenleg az innovatív vállalatok töredéke működik együtt egyetemekkel, kutatóintézetekkel. Egyelőre kevesen ismerik fel a kooperációkban rejlő óriási lehetőségeket. Az Óbudai Egyetem jó példával szolgál arra, hogyan lehet tudományos igényességgel megfogni az innovációt, támogatni a fiatal tehetségeket.

Dr. Fazekas Gábor, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársa az intézményben működő Humán Kineziológiai Laboratóriumról működéséről, jelentőségéről tartott előadást.

A rendezvényen bemutatták az EKIK alá tartozó kutatóközpontokat tevékenységét is: Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) - Dr. Galambos Péter, igazgató. Élettani Szabályozások Kutatóközpontot (PhysCon) - Dr. Drexler Dániel András, igazgató. BioTech Kutatóközpontot - Prof. Dr. Kozlovszky Miklós, igazgató. Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont (HECON) - Dr. Zrubka Zsombor, igazgató. Precíziós Gazdálkodás Kutatóközpontot (Prec_G) - Dr. Alexy Márta.

Az Óbudai Egyetem (ÓE) immár harmadik alkalommal hirdette meg Proof of Concept (PoC) programját. Árendás Csaba, senior innovációs menedzser kifejtette: a program célja, hogy az egyetemi polgárok részvételével létrejövő új ötletek, termékjavaslatok megvalósulását támogassa a teljes innovációs folyamaton keresztül, az ötlettől a piacra jutásig. Idén tavasszal kilenc csapatot díjaztak, amelyek tagjai mentorálásban vagy üzleti coachingolásban részesülnek projektjeik megvalósulása céljából. Projektenként akár 10 millió forint támogatásban is részesülhettek a pályázók.

A szerencsés kiválasztottak:

Bil-GO - csapatvezető: Zsludov Tamás, mentor, üzleti coach: Berecz József

Birdwatcher – csapatvezető: Alexy Márta, üzleti mentor, coach: Árendás Csaba

Eco Smart Blocks – csapatvezető: Bus Beáta, üzleti mentor, coach: Oláh Zsuzsa

Lumen – csapatvezető: Ábrahám Levente, üzleti mentor, coach: Oláh Zsuzsa

Mikroszkóp állvány – csapatvezető: Burián Sándor, üzleti mentor: Prof. Dr. Kozlovszky Miklós

OUBot – csapatvezető: Vincze Miklós, üzleti mentor, coach: Prof. Dr. Kozlovszky Miklós

Szalmapaplan – csapatvezető: Stverteczky Tímea, üzleti mentor, coach: Árendás Csaba

Zöld energia sziget – csapatvezető: Dr. Kádár Péter, üzleti mentor, coach: Berecz József

SensOrnitholgy – csapatvezető: Klucsik Krisztián, üzleti mentor, coach: Berecz József

Az Egyetemi Innovációs Napon elhangzott előadások számos, az intézmény stratégiai kutatásaihoz kapcsolódó témát fedtek le: elsősorban a legújabb eredményeket mutatták be az intelligens mérnöki tudomány területén. A rendezvény színvonalát jól fémjelzi, hogy az egyetem nemrégiben megválasztott Kiválósági Professzorai közül ketten is tartottak előadást: Prof. Dr. Amir H. Gandomi és Prof. Dr. Andrea De Gaetano.

A pályázat a 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017 számú „Innovációs ökoszisztéma fejlesztése az Óbudai Egyetemen” projekt és az Óbudai Egyetem társ-finanszírozásában valósul meg.
Frissítve: 2023.03.31.

Legfrissebb cikkek