Ipari robotikai műhelykonferencia Székesfehérváron

Gyártó cégek, robotforgalmazók, integrátorok képviselői és az egyetemi polgárok gyűltek össze március elején az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, hogy egy műhelykonferencia keretében „A robotika helye és szerepe a felsőoktatásban” kérdéskört megvizsgálják. A rendezvényen dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. habil. Galambos Péter, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgató-helyettes (EKIK) és Prof. Dr. Györök György dékán nyitotta meg az egyetem képviseletében.

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében arról beszélt, hogy a robotok már nem csak a gazdaság, hanem az élet számos egyéb területén is jelen vannak.



Kiemelte: mind a város, mind az egyetem egyik fő célkitűzése, megadni a lehetőséget a jelen és a jövő munkavállalóinak, hogy megismerjék a robotika területét és megtanulják használni azt. Hangsúlyozta, hogy „nagy felelősségünk van a diákok felé, hiszen ők már ebben a világban fognak felnőni. Székesfehérváron is egyre több gyárban használják ezeket a gépeket, ez pedig igényli azt a munkaerőt, aki tudja őket kezelni.”



Dr. habil. Galambos Péter úgy fogalmazott „A robot lényegében a legkompaktabb dolog, amiben a gépész- és villamosmérnöki, valamint az informatikai és adattudományok egy egységben jelennek meg.” Megjegyezte, hogy hatalmas lehetőséget biztosít a hallgatóknak az Óbudai Egyetem azzal, hogy a robotikát érintő széles tudás áll rendelkezésre. Kiemelte, örül annak, hogy a legmodernebb körülmények között tanulhatnak a diákok az országosan is egyedülálló Robottechnikai Központban, amely a munkaerőpiacra történő jövőbeni kilépésüket jelentősen könnyebbé teszi.



Prof. Dr. Györök György, hangsúlyozta, mérnökként az az álláspontja, hogy a robotika és az ipar felől érkező kihívásokra a műszaki életben jó válaszokat kell adni. Beszélt a résztvevőknek arról, hogyan indult a robotika oktatás a városban, amely mellett elköteleződött az egyetem. Kiemelte, hogy „az Óbudai Egyetem oktatóinak, valamint a város támogatásának köszönhetően olyan labor és oktatás jött létre, amire joggal lehet mindenki büszke.”

A műhelykonferencia megnyitóját követően Dr. habil. Galambos Péter főigazgató-helyettes tekintette át a robotika fejlődését, valamint tért ki az egyes ágazati alkalmazási lehetőségekre „A robotika szerepe az agrár- és egészségiparban” címmel, majd Dr. Széll Károly egyetemi docens, szakfelelős és Szilágyi Zoltán mestertanár foglalta össze a jelenlévőknek az intelligens gyártás területére fókuszálva a székesfehérvári hallgatói projekteket, valamint az ipari robotizálás továbbképzési lehetőségeit. A program részeként kerekasztal-beszélgetés során járták körül a felsőoktatás szerepét az ipari robotika oktatásban. Résztvevők: Dr. Széll Károly (ÓE AMK egyetemi docens), Dr. habil. Galamos Péter (ÓE EKIK főigazgató-helyettes), Haray Norbert (üzletágvezető, ABB Kft), Karikó Zsolt (Hanon Systems Kft ügyvezető igazgató), Vámosi Attila (VT Asyst ügyvezető). A műhelykonferenciát a Robottechnikai Központ bejárása és networking zárta.



Frissítve: 2023.03.14.

Legfrissebb cikkek