Díjazták a legjobb led-falak tervezőit

A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar az Óbudai Egyetem nemzetközi kapcsolatait bemutató installáció és led-fal pályázatot hirdetett. Kitűnő alkotások születtek, melyek közül a legjobb pályaművek alkotói elismerésmerésben részesültek.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor méltatásában elmondta: egyedi, kiemelkedően színvonalas alkotásokat hoztak létre a hallgatók. A led-fal tervek sok érdekes, újszerű dizájnelemet tartalmaznak. Az ötletek, elképzelések kitűnően illeszkednek az egyetem arculatához és műszaki karakteréhez. Hozzátette: a kiviteli tervek készítésében számít a hallgatók munkájára, akiket elismerésben részesítenek.

Az ötletpályázatot a hallgatók Dr. Csanák Edit DLA kutatási dékánhelyettes irányítása alatt teljesítették.



Szpisák Bence, Varga Ádám, Prof. Dr. Kovács Levente, Seyfried Gellért Mátyás 

A legjobb LED- falak alkotói



Az ötletpályázat nyertesei Varga Ádám és Szpisák Bence nyertes pályázatukban az installáció tervezés határait feszegették. Dinamikus falat terveztek, forgatható földgömbbel, melynek megmozdítása után bekapcsol a digitális kijelző, valamint tükör megjelenítésével, mellyel az érdeklődőt is bevonják a kompozícióba. Nagy lelkesedéssel dolgoztak a pályázaton, figyelmük minden technikai újításra kitért. Témavezetőjük Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA, egyetemi tanár volt.



Különdíjban részesült Seyfried Gellért Mátyás a statikus fali installáció kategóriában nyújtott be tervdokumentációt. Ötlete, az egyetem megújult arculatához és műszaki karakteréhez illeszkedik. Az installáció formavilágával egy számítógép belső felépítésére utal. Az egyetemhez befutó szálak, mint egy processzorba futó vezetékek, úgy futnak bele és alkotnak egy nagy képet. A moduláris felépítésű, led világítású csíkokon lévő egyetemek nevei fólia betűs megoldással készülnek, könnyen javíthatók illetve bővíthetők. Prezentációja végén láthatók a méretarányos látványrajzok, nappali és esti fényben világítva. Témavezetője Kis-Baraksó Alexandra oktató volt.

További pályamunkák voltak:

Pál Rebeka mindkét kategóriában tervezett, de összehangolt stílusban, hisz egy térben jelenik meg a statikus és a dinamikus installáció. Pályázati anyagának az erőssége, hogy mindkét témában hasonlóképp gondolkodott és kiváló megoldásra jutott. Ötlete különleges, mert az egyetemi arculat figyelembe vételével installációi újszerű design elemeket is tükröznek. Gondosan összeállított prezentációja minden részletre kitér. Moodbordját, látványterveit, műszaki dokumentációját szakszerű leírások értelmezik. A megvalósítás mérlegeléséhez költségtervet készített, mely a hallgató ambiciózus hozzáállásáról tesz tanúbizonyságot. A dinamikus led fal paneljei az országok zászlóit egyesítik, és megjelenik köztük egy XXI. századi képernyő, egy érintős képernyő, valamint egy tradicionális postaláda is.

Alföldy Laura és Fülöp Sára közösen készítették el terveiket mindkét kategóriában, végül a dinamikus fal elképzeléseit dolgozták ki. Mindketten elkötelezettek voltak a feladat iránt és egy komplex megoldást prezentáltak. Az inspiráció-gyűjtést követően bemutatták ötletük működését, amihez plexilapot, vetítőt és tabletet használtak fel. Az interaktív installációra helyezett tablettel 4 menüpontból lehet választani, és eljutni a keresett egyetemek hasznos információjáig.

Kunvári Janka és Méhes Előd „Dinamikus” pályázati dokumentációjában egy dekoratív és innovatív, ámbár nem költséghatékony, de feledtebb különleges és látványos „Vitorlás” megoldást láthatunk, amely tovább feszegeti az installáció tervezés határait.

Kucsik Martin és Wippelhauser Ágnes „Interaktív Anamorfikus Kijelző Fali installáció” pályázata a bécsi úti aulába készített statikus fali installáció kategóriában érkezett; a tervdokumentáció önmagáért beszél.

Mészáros Kinga és Szeredi Gréta „Multimonitoros” tervezete kellőképpen innovatív, technikailag megvalósítható, és az igényeknek megfelelően aktualizálható, a korszellemnek és a jelenkori technológiai lehetőségeknek megfelelő, de a jövőbeli igényeknek megfelelően aktualizálható megoldást mutat be.

 

 
Frissítve: 2022.11.14.

Legfrissebb cikkek