Nagy érdeklődés a Múzeumok Éjszakáján

Az Óbudai Egyetem idén másodszor csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programhoz. Az ÓE Neumann János Informatikai Kar aulájában látható kibővített IT Evolúció kiállítás immár 52 vitrinben ugyanennyi tematikus összeállítással várta a látogatókat június 25-én délutántól. Az est folyamán két alkalommal különleges, Magyarországon máshol nem látható technikatörténeti bemutatón is részt vehetett a több száz érdeklődő.

A Múzeumok Éjszakáján a Dr. Kutor László, az IT Evolúció kiállítás létrehozója és Dr. Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum korábbi igazgatója keltette életre a gyakran évtizedek óta pihenő technikai találmányokat. A fény és az informatika kapcsolatának bemutatására fénybe borultak az első fényforrások a szánszálas izzótól az ívlámpáig, és láthatóvá vált a fény hullámtermészete Jedlik Ányos optikai rácsán keresztül. A Titanicról egykoron vészjeleket küldő szikratávíró egyik változatát és a Károly Iréneusz József által is használt koherens szikravevőt is láthatták működésben, illetve megszólaltak a 100 éves detektoros rádiók.



A Múzeumok Éjszakája idei rendezvénysorozat mottója az „újragondolva” volt. Ennek megfelelően a bemutatók a régi találmányok újragondolt korszerű megoldásaival zárultak. A korai szénrudas ívlámpával párba állítva nagy sikere volt a Tungsram legújabb LED-es utcai lámpájának, melynek fényereje 75 ezer gyertyalángénak felel meg. A szikratávíró és a detektoros első rádiók modern párjaként pedig hallható volt a legújabb WEB-es rádiók hangja, amelyek már beszéddel is vezérelhetők voltak. A rendezvény sikerét jelzi, hogy a bemutatókra kihelyezett 50 szék nem volt elegendő, a laborokból kellett ülőalkalmatosságokat biztosítani – hangsúlyozta Dr. Kutor László.
A hat éve folyamatosan látogatható kiállítás négy területen vonultat fel különösen érdekes tárgyakat, melyek meghatározó szerepet játszottak az informatika fejlődésében.
Bemutatja a számolástechnika fejlődését az első analóg és digitális számolóeszközöktől a kézi számítógépekig, az adattárolás meghatározó technikáit a lyukasztásos táraktól a félvezetős és optikai tárakig, az elektronikus eszközök fejlődését az elektroncsövektől az egykártyás számítógépekig, valamint szemlélteti a számítástechnika és elektronikus távközlés összeolvadását a mechanikus eszközöktől az okostelefonokig.
Például: a nyelv és beszéd témakörben, a hazai nyelv- és beszédtechnológia sikeres első eredményei. Az írással kapcsolatban a legfontosabb íróeszközök és ősi írásformák, a nyomtatással kapcsolatban pedig M. Tótfalusi Kiss Miklós ólombetűi és II. József eredeti jobbágy felszabadító hirdetménye. A hangrögzítés témakörben Klebelsberg Kunó viaszhengeres diktafonja és a Voyager űrszondával továbbított hanglemez másolata, ami az emberiség üzenetét továbbítja a feltételezett távoli civilizációknak.
A képrögzítés magyar úttörőinek hozzájárulásai, valamint az első elektronikus távközlő berendezések eredetije, így a telefonhírmondó egy vevőkészüléke és Károly Iréneusz József első szikratávíró vevője. Együtt látható az első három hazai sorozatban gyártott számítógép egy-egy fontos alkatrésze és a hazai iskola-számítógépek egy példánya. A vitrinsor az első hazai internet-berendezések és a legújabb okos eszközök bemutatásával vezet át a részletesebb tematikus kiállításra.
A kiállítás megtekinthető minden hétköznap 10-18 óra között az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszának NIK-folyosóján (1034 Budapest, Bécsi út 96/b).
Frissítve: 2022.07.04.

Legfrissebb cikkek