Kudarcok útján a sikerhez - Sikeresen zárult a II. Innomeet

Az Innomeet rendezvénysorozat, idén szeptemberben indult el, mely az egyetemi innovációs ökoszisztéma rejtelmeit tárja fel az érdeklődők számára. Ez egy kommunikációs platform, melyet minden hónap közepén tartanak, s ahol többek közt a startup világát, az innovációt és kutatást, illetve a különböző vállalkozások mélységeit boncolgatják meghívott szakértők közreműködésével. Az egyes alkalmakat az ÓE innovációs szervezeti egységei szervezik interaktív panelbeszélgetések keretében. Szeptemberben az Óbuda Uni Venture Capital (ÓUVC) volt az esemény házigazdája, ezalkalommal pedig az Initium Venture Labs Zrt. mutatkozott be.
Prof. Dr. Haidegger Tamás, az Initium Venture Labs Zrt. vezérigazgatója által tartott beszéde után elkezdődött a panelbeszélgetés Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Ladoméry Tamás kkv tanácsadó, vállalkozó, Zónai Roland EU technológia-finanszírozás szakértő és Csíki László a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) tudáshasznosítási menedzsere közt. A rendezvény e havi témája: „Failure is a part of success” („A kudarc a siker része”) volt.

Prof. Dr. Haidegger Tamás köszöntőjében elmondta, az elmúlt 12 évében az egyetemen mindent megtett, hogy létrehozhasson egy innovációs központot, illetve részt vegyen az ÓE innovációs ökoszisztémájának kialakításában, s annak megszilárdításában. Ezen az úton haladva jutott el ahhoz, hogy felkérték, aara hogy az újonnan alapított Initium Zrt.-t, az egyetem első technológiai transzfer cégét építse fel.

„Az Initium Zrt. a NIÜ felhívására létrejött öt országos technológiai transzfer cég egyikeként jött létre. Nagyon büszkék vagyunk, hogy meghívást nyertünk erre, de nem egy teljesen triviális dolog elrugaszkodni a közalkalmazotti léttől, elindulni egy modellváltott, gazdálkodói, majd befektetői egyetem szemléletben, de azt gondolom, hogy ez pont az „in”, amikor elérjük azt, hogy egy saját hasznosítói vállalkozásunkban tudjuk a saját hasznosító vállalkozásainkat megalapítani.” – mondta Prof. Dr. Haidegger Tamás.



Az Initium célja, hogy meg tudja oldani az összes olyan problémát, ami a hagyományos egyetemi, innovációs ökoszisztémának a bonyolult procedúráit, mint a bürokratikus ügyintézés, lassú folyamatok, túl sok procedúra, könnyíti meg. A sok különböző tanácson, testületeken keresztülmenő ügymenetek, helyett gyakorlatilag egy pár főre lezsugorodott szakértői testület, mint igazgatóság tud dönteni bármilyen kérdésről szinte azonnal. Így nem kell hónapokat várni, ahhoz, hogy valamiből ügylet jöhessen létre, nem kell éveket várni, ahhoz, hogy egy startupper, vagy innovátor valamibe befektethessen.

A panelbeszélgetés során a résztvevők, elmesélték saját vállalkozásaikban megélt kudarcaikat, majd közösen dűlőre jutottak abban, hogy az igazi vállalkozó az, aki bármennyi kudarcot is él meg az életében, mindig újra tudja kezdeni. Így példálózott Bojár Gábor is, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója:

„Nem az győz a boxban, aki a legnagyobb ütést adja, hanem aki a legnagyobb ütés után is fel tud állni.”

Óbuda Uni Venture Capital (OUVC)
Az Óbudai Egyetem befektetési alapja és Venture studiója, célja, hogy 10 év alatt 10 milliárd forintot helyezzen ki 20-300 millió forint közötti befektetések formájában a világot jobbá tevő innovatív projektekbe. Az alap válogatott szakemberei szaktudásuk és kapcsolati hálójuk mellett együttesen 60 év tapasztalattal rendelkeznek innovációs programok működtetésében.

Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ)
Célja, hogy Magyarország innovációs képességét erősítse, azáltal, hogy támogatást nyújt az innovációs ökoszisztéma változó szükségleteire, kapcsolatot teremt az ökoszisztéma szereplői között és terjeszti az innovációs kultúrát és magatartást.

Stakeholder
„Minden olyan személy vagy csoport, mely érdekviszonyban áll a vizsgált személlyel vagy csoporttal. Magyarul érdekgazdát, érdekelt felet, érintettet jelent, ám a stakeholder analízisben a lényeg épp az, hogy nem egy érdekviszonyt tárunk fel, hanem számtalant.” (kozigazgatas.ujbuda.hu)

 

A soron következő III. Innomeet, 2024. november 21-én lesz megtartva. Az esemény házigazdája az Innovációs Iroda lesz.
Frissítve: 2024.10.25.

Legfrissebb cikkek