Az Óbudai Egyetem is képviseltette magát az Infotér Konferencián

Több terület szakemberei, kutatói is képviselték az Óbudai Egyetemet Infotér Konferencián és a vele egy napon rendezett Contech Konferencián Balatonfüreden, október 15. és 17. között. Az egyes platformok fókuszterületei többek közt a digitalizáció és innováció, valamint idén először az építőipar volt. Az INFOTÉR Egyesület az infokommunikációs szektor legnagyobb rendezvényén a teljes építésügyet átfogó „Építésügyi, Stratégiai, Innovációs és Digitalizációs” fórumot hozott létre.

Az esemény célközönsége az építőipari tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, építőipari technológiai- és IT-megoldásszállítók, építőipari alapanyaggyártók, ingatlanfejlesztők, megrendelők, startupok, építésügyi szakértők, közigazgatási szereplők, civil szervezetek, oktatási intézmények vezetői, hallgatói és diákjai voltak. E fórumon képviselték egyetemünket a téma szakértői.



A Contech Konferencián Prof. Dr. Anthony Gall, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja arról osztotta meg gondolatai, hogy a felsőoktatás, közelebbről az Óbudai Egyetem miben és miként képes hozzájárulni az építőipar versenyképességének növeléséért. A kérdés fontos területeket érintett, mivel az oktatás strukturális problémái a felsőoktatási és kutatói szektorban is érzékelhetően gátolják a hazai építőipar fejlődését. A szakértők az előrelépés érdekében az alábbi kérdéseket vették górcső alá: Melyek lehetnek azok az állami és piaci ösztönzők és szabályok, amelyek versenyképes felsőoktatással versenyképes építőipart képesek eredményezni? Miként integrálhatók a legújabb technológiai megoldások az oktatási programokba? Milyen kutatások zajlanak hazánkban az építőipar területén?



Dr. Sugár Viktória, fenntarthatóságért és kiemelt fejlesztésekért felelős rektorhelyettes vezette és aktív résztvevője volt a „Zéró emissziós technológiák az építőiparban - zöld álom vagy megvalósítható beruházások?” címmel megtartott kerekasztal beszélgetésnek, ahol olyan kérdéseket jártak körül, mint: melyek a környezeti lábnyom minimalizálása céljából alkalmazott építési gyakorlatok, a körforgásos gazdaság az építőiparban, hogyan tud megvalósulni különös tekintettel az anyagok újra hasznosítására és élettartamuk növelésére? Mi a zöld termék útlevél?



Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar dékánja az oktatás digitalizációjáról és a STEM-tárgyak pályaorientációban betöltött szerepét vitatta meg, a témában tartott panelbeszélgetés során, ismertetve az Óbudai Egyetem gyakorlatát is. Elhangzott: az oktatás digitalizációja nemcsak a tananyag hatékonyabb átadását, hanem a tanárok és diákok közötti interakciók javítását is segítheti. A generatív mesterséges intelligencia (MI) személyre szabott tanulási élményt nyújt, felkeltve a diákok érdeklődését a STEM területek iránt, és segítve őket a pályaválasztásban.



Dr. habil. Pődör Andrea egyetemi docens, a Geoinformatikai Intézet igazgatója volt a földmegfigyelés jelene és jövője Magyarországon című kerekasztalbeszélgetés moderátora, melynek során a hazai lehetőségeket járták körbe, megvitatva, hogy milyen üzleti lehetőségek, fejlesztési irányok közül választhatnak a belföldi cégek.



A jövő innovációs kihívásairól is beszélgetett Szántó Károly, az Obuda Uni Venture Capital képviseletében. A témák közt szerepelt: miként befolyásolja a mesterséges intelligencia, a kibervédelem, a körforgásos gazdaság vagy a területfejlesztés a jövő technológiai trendjeit? A rendezvény egyik kiemelt eleme az „Innováció az építőiparban – nagy innovátorok, startupok és seedek” című kerekasztal beszélgetés volt. Építészek, befektetők, startup alapítók, inkubátorház tulajdonosok és az állami szabályozás képviselői osztották meg egymással gondolataikat. A közönség soraiból az építőipari vállalatok vezetői is bekapcsolódtak, így az ökoszisztéma legtöbb szereplőjének tapasztalatai is gazdagították az eszmecserét.

 
Frissítve: 2024.10.18.

Legfrissebb cikkek