Az EgyetemZene programjának előadói a Danubia Zenekar és Szalonna és bandája

Folytatódik a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány EgyetemZene programja, melynek következő rendezvénye a „Semmi komoly” című előadás lesz október 14-én az Óbudai Kulturális Központban.
Van átjárás a műfajok közt? Beszédbe elegyedhet egymással Bach hegedűversenye és Pál István Szalonna kalotaszegi tánca? Mennyire szabad a zene, mennyire szabad a zenész és Ön, kedves közönség? Szabad a játék? Nem kell aggódni, jó móka lesz.

Semmi komoly

Bach művének második tétele, az Air már jól ismert dallam, amely August Wilhelm hegedűművész átiratában a hegedű egyetlen húrján is játszhatóvá válik. A darab ennek köszönhetően annyira népszerűvé vált, hogy azóta is sok helyen ismerik és előadják, sőt számos populáris zenében és filmzenében is felbukkant.

Az Air mára közhely lett – mindenkinek ott cseng a fülében a lépdelő basszus felett ívelő gyönyörű dallam. Megdöbbentő, hogy ott is rálelünk erre a lépdelés feletti szabad éneklésre a maga különleges díszítéseivel, ahol valami egészen mást várnánk – a hangszeres magyar népzenében. Meglepő hasonlóságok, gyönyörű különbségek – ez vár arra, aki Bach D-dúr szvitjét nemcsak eredeti formájában, de Pál István Szalonna és bandájának népzenei reflexióival is szívesen meghallgatja. Az érdeklődőket táncházzal is várjuk a koncert után.

Időpont: 2024. október 14. (hétfő), 18-tól 19:30 óráig

Helyszín: Óbudai Kulturális Központ (1032 Budapest, San Marco u. 81.)

Az est házigazdája: Danubia Zenekar

Vezényel: Hámori Máté

Közreműködik: Pál István Szalonna és bandája

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken lehet megtenni:

 

A terem befogadóképességére tekintettel a szervezők jelzik, hogy a részvétel kapcsán a regisztráció sorrendjét veszik figyelembe.



 
Frissítve: 2024.10.01.

Legfrissebb cikkek