A 70 éves Kirgiz Állami Műszaki Egyetemet köszöntötte az ÓE

Az Óbudai Egyetem remek lehetőséget kapott arra, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatait, amikor delegációja ellátogatott Biskekbe a Kirgiz Állami Műszaki Egyetem (KSTU) alapításának 70. évfordulója alkalmából. A magyar delegációt Prof. Dr. Molnár András informatikáért és minőségbiztosításért felelős rektorhelyettes, valamint Dr. habil. Koltai László, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja vezette. A delegáció további tagjai Varias Kristina és Virág Tibor nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársak voltak.

A KSTU Kirgizisztán egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye, amely hét évtizede képez kiváló mérnököket a régió számára. Az egyetem aktívan részt vesz a nemzetközi kutatási projektekben, és számos külföldi egyetemmel működik együtt.



A látogatás során az Óbudai Egyetem munkatársai szakmai megbeszélést folytattak Prof. Dr. Chynybaev Mirlan Koichubekovich rektorral is, akinek Prof. Dr. Kovács Levente rektor személyes üzenetét közvetítették. A megbeszélésen támogató egyetértés született könnyűipari mérnök MSc kettős diploma létrehozásáról. Prof. Dr. Molnár András a KSTU 70 éves eredményeit elismerő „Ad optimum opus” díszoklevelet adott át Prof. Dr. Chynybaev Mirlan Koichubekovichnak az egyetem jubileumi ünnepségén.



A tárgyalások középpontjában az RKK és a KSTU közötti szorosabb kapcsolat kialakítása állt, különös tekintettel a könnyűipari mérnökképzésre és terméktervezői képzésekre. A delegáció tagjai megtekintették a KSTU modern laboratóriumait és műhelyeit, ahol személyesen is meggyőződhettek az egyetem magas színvonalú oktatási és kutatási tevékenységéről.



A látogatás egyik fontos eredményeként Dr. Imiila Rysbaeva, a KSTU Technológiai Intézetének vezetője és Dr. habil. Koltai László részletes munkatervet írt alá. A dokumentum rögzíti a következő két év feladatait, amelyek meghatározzák a két egyetem közötti együttműködés konkrét lépéseit. A megállapodás jelentős előre lépésnek számít, és új lehetőségeket nyit meg mindkét intézmény számára.

Prof. Dr. Molnár András úgy fogalmazott: „A látogatás során nemcsak a két egyetem közötti kapcsolatok erősítésére nyílt lehetőség, hanem konkrét lépéseket is tettünk az együttműködésünk elmélyítése érdekében. A könnyűipari mérnökképzés területén tervezett közös képzés egy új fejezetet nyithat az oktatásunkban, és lehetőséget teremt arra, hogy hallgatóink nemzetközi környezetben szerezzenek tapasztalatot. Bízom benne, hogy az aláírt munkatervnek köszönhetően az elkövetkező években számos sikeres projektet tudunk majd megvalósítani együttműködő partnerünkkel.”



Dr. habil. Koltai László elmondta: „A KSTU-val való kooperáció számos előnnyel jár az Óbudai Egyetem és a Rejtő Kar számára is. A kirgizisztáni egyetem kiváló szakmai háttérrel rendelkezik, és a közös munkánk során számos új ismeretet és tapasztalatot szerezhetünk. Az aláírt munkatervben rögzített feladatok megvalósításával jelentősen erősíthetjük a Rejtő Kar nemzetközi kapcsolatait, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hallgatóink még versenyképesebbek legyenek a munkaerőpiacon. Különösen fontosnak tartom a könnyűipari mérnökképzés területén tervezett közös tantárgyakat, hiszen ez egy olyan unikális terület, amelyre mindkét országban van igény.”

Frissítve: 2024.09.30.

Legfrissebb cikkek