Komoly-talanított klasszikusok az EgyetemZene programjában

Év elején egy merőben új kezdeményezést indított útjára a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány EgyetemZene címmel. A cél a klasszikus zene népszerűsítése volt, elsősorban a hallgatók és az egyetem fenntartásában működő oktatási intézményekben tanuló diákok körében. Az őszi félévtől folytatódik a nagy sikerű programsorozat, melynek meghívott előadója a Danubia Zenekar volt szeptember 18-án. A következő előadás október 14-én lesz az Óbudai Kulturális Központban, míg december 4-én a MOM Kulturális Központban várják ez érdeklődőket.

Minden komolyságot nélkülöző, klasszikus zenét népszerűsítő koncertet adott az Óbudai Danubia Zenekar a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány felkérésére az Óbudai Társaskörben. Ezúttal az egyetem fenntartásában működő Orchidea Két Tanítási Nyelvű Óvoda és Általános Iskolából és a Szinyei Merse Pál Gimnáziumból közel száz diák és pedagógus is részt vett az előadáson. A zenekar és az alapítvány célja is az a program létrehozásával, hogy a fiatalok számára olyan köntösben tálalják a klasszikus zenét, melynek révén megszeretik és befogadóbbá válnak a művészi értékű zeneművek iránt.



Hámori Máté karmester nemcsak vezényelte muzsikusait, de egyúttal komikusi szerepkörben is szórakoztatta egyetemünk polgárait. Mint elmondta: „annak, aki érzékeny a minőségre és mindenből a legjobbat szeretné, egyúttal kíváncsi arra, hogy melyek a legjobb zenék a világon, érdemes nyitnia a klasszikus zene felé.”

A zenei összeállítás Horváth Balázs nevéhez fűződik, aki a műhöz számos klasszikus zenét használt fel, amelyek rendhagyó módon jelentek meg az előadásban – zörejekből állt össze egy-egy zenemű.



A darabot Szemenyei János énekes-színész írta és rendezte, egyúttal az előadás főszereplője is volt, és operaénekesi képességeivel lenyűgözte a közönséget. A Zeneimádó címmel bemutatott interaktív programot sorozatbemelegítőnek szánták, és egy olyan figuráról szólt, aki mindenben zenét hall: az óracsörgésben, a teaszürcsölésben és még fogmosáskor is. A főként diákokból és hallgatókból álló közönség kezdetben bátortalanul tapsolt az egyes zenei fejezeteket követően, de a koncert felétől felfelé ívelt a jókedv, az oldott hangulat és a lelkesedés. Végül vastapssal köszönték meg a fellépők szórakoztató előadását.



Részletekben felcsendült többek közt Mozart Kis éji zenéje és a Qeen I Want It All című száma is.

A Danubia Zenekar további előadásai:

Semmi komoly

Időpont: 2024. október 14. hétfő 18 óra

Helyszín: Óbudai Kulturális Központban (1032 Budapest, San Marco u. 81.)

A zenegyűlölő

Időpont: 2024. december 3. kedd 19 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Frissítve: 2024.09.19.

Legfrissebb cikkek