INNOMEET – az innovációs párbeszéd új platformja

Az Óbudai Egyetem hazai, de nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő és egyedi innovációs ökoszisztémát alakított ki az elmúlt években. Az Innomeet rendezvénysorozat célja az, hogy minél több hallgató kapcsolódjon be ezekbe az innovációs folyamatokba, és hogy minél közelebb hozza a startupok világát a diákokhoz. Az első találkozón Prof. Dr. Kovács Levente rektor mellett Korányi László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója beszélt az innovációs gondolkodás fontosságáról. Prof. Dr. Galambos Péter innovációért felelős rektorhelyettes, az est moderátora az Innomeetről szólva kifejtette, hogy az az innovációs témákkal kapcsolatos párbeszéd egyik legújabb kommunikációs csatornájaként fog működni.

Prof. Dr. Kovács Levente bevezetőjében vázolta azokat a lépéseket, amelyeket az intézmény az innovációért tett az elmúlt években. Bemutatta azon szervezeti egységek munkáját, amelyek nélkülözhetetlen stakeholder-szerepkört töltenek be annak érdekében, hogy az ÓE befektető egyetemmé válhasson. Az Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ (EKIK) fogja össze az innovációs folyamatokat, az ÓE Innovációs Iroda feladata pedig a technológia-transzfer, az innováció-menedzsment működtetése és a vállalkozói szemlélet megerősítése lesz az egyetemi polgárok körében.



„Innováció nincs tőke nélkül, de nem mindegy, hogy ezt a tőkét, hogyan használjuk fel” –   tette hozzá a rektor. Ezért hozta létre az egyetem saját tőketársaságát az Obuda Uni Venture Capitalt (OUVC).  Az innovációs ökoszisztéma legfiatalabb eleme az Initium Venture Labs Zrt., melynek célja, a tudástranszfer, vagyis az akadémiai kutatás és innováció kézzelfogható termékké, szolgáltatássá és folyamattá való átalakulásának elősegítése.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgató-helyettese, Korányi László előadásában bemutatta a hazai innovációs ökoszisztéma fejlődését és jövőbeli lehetőségeit, hangsúlyozva az egyetemek szerepét az innováció előre mozdításában.

Az ÓE innovációs szervezeteinek képviselői panelbeszélgetés keretében ismertették tevékenységüket. Hild Imre, az ÓUVC vezérigazgatója, Dr. Zrubka Zsombor, az Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ főigazgatója, Prof. Dr. Haidegger Tamás, az Initium Venture Labs Zrt. vezérigazgatója, Bacsa László, az ÓE Innovációs Iroda vezetője, Dr. Eigner György, az ÓE Neumann János Informatikai Kar dékánja és Korányi László eszmecseréjét Prof. Dr. Galambos Péter moderálta. A beszélgetés során az érdeklődők átfogó képet kaptak az egyetem innovációs platformjairól. Ezek a szervezetek számos programot és lehetőséget kínálnak, amelyek nemcsak a hallgatók számára teszik elérhetővé az innováció világát, hanem széles körű támogatást nyújtanak a kutatás-fejlesztés és a startup ökoszisztéma minden területén.

Az esemény záró előadását Jared Schrieber tartotta. A nemzetközileg elismert angyalbefektető a felsőoktatási intézmények és az innovációs ökoszisztéma együttműködéséről, illetve a befektetői szemléletről osztotta meg tapasztalatait.

OUVC
Az Óbudai Egyetem befektetési alapja és Venture studiója, célja, hogy 10 év alatt 10 milliárd forintot helyezzen ki 20-300 millió forint közötti befektetések formájában a világot jobbá tevő innovatív projektekbe. Az alap válogatott szakemberei szaktudásuk és kapcsolati hálójuk mellett együttesen 60 év tapasztalattal rendelkeznek innovációs programok működtetésében.

Stakeholder
„Minden olyan személy vagy csoport, mely érdekviszonyban áll a vizsgált személlyel vagy csoporttal. Magyarul érdekgazdát, érdekelt felet, érintettet jelent, ám a stakeholder analízisben a lényeg épp az, hogy nem egy érdekviszonyt tárunk fel, hanem számtalant.” (kozigazgatas.ujbuda.hu)

Innomeet legközelebb október 17-én lesz, akkor az Initium Venture Labs Zrt. mutatkozik be.
Frissítve: 2024.09.19.

Legfrissebb cikkek