Hallgatóink fényes sikere a WorldSkills Lyon világversenyen

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának két hallgatója, Benczik Árpád Álmos és Németh Dávid Márk Kiválósági érmes versenyző díjban részesült ipari robotika területen elért eredményükért a Szakmák világbajnokságán, a WorldSkills Lyon 2024 versenyen. Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt a rendezvényen, ahol 69 országból közel 1500 fiatal szakember mérte össze tudását 59 hivatalos versenyszámban és 3 bemutató szakmában.

A szakmai világbajnokság egyik legérdekesebb eseménye az ipari robotika versenye volt a gyártó- és mérnöki közösség számára. Az Eurexpo Lyon 4-es csarnokában négy napon keresztül, szeptember 11-14 között, olyan valós rendszerintegrátori feladatokat hajtottak végre a világ minden tájáról érkező csapatok, amelyeket a FANUC, mint gyártásautomatizálási szakértő dolgozott ki.



A csapatok között Magyarország is jó esélyekkel indult, hiszen az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karának versenyzői már több mint egy éve készültek a megmérettetésre. Benczik Árpád és Németh Dávid Márk képviselte hazánkat, akik a FANUC szakértőjének, Bíró Istvánnak szárnyai alatt mélyíthették robotikai tudásukat. Nem kisebb feladat vát rájuk, mint helytállni az eddigi legerősebb Nemzetközi mezőnyben, és korábbi iskolatársaik nyomdokaiba lépni, akik csillogó eredményekkel tértek haza a megelőző EuroSkills versenyekről. Kitűnő 700 pont feletti teljesítményért vehettek át kiválósági érmet hallgatóink.



A robotok programozásával és üzemeltetésével kapcsolatos készségek fejlesztése létfontosságú, mivel becslések szerint az iparban évente több mint 500 000 robotot telepítenek. Míg az olyan nagy ágazatok, mint az autóipar, korai alkalmazók voltak, egyre több szegmenseken átívelő kis- és középméretű gyártó is beruház ebbe a technológiába, új foglalkozási területeket teremtve a fiatalok számára. A szakképzett munkaerő egyre növekvő hiánya számos országban további hajtóerőt jelent, ami azt jelenti, hogy a robotikai megoldásokat.

Szívből gratulálunk hallgatóinknak és felkészítő tanáruknak az elért eredményhez!

(Forrás: Fanuc.hu)
Frissítve: 2024.09.19.

Legfrissebb cikkek