Együttműködési lehetőségek kínai partnerintézményekkel

Az Óbudai Egyetemet képviselő delegáció két egyetemmel, egy kutatóintézettel és egy szervezettel írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a szeptember 7-11. között megrendezett 24. Kínai Nemzetközi Beruházási és Kereskedelmi Vásáron (CIFIT), melynek a Fujien tartományában található Xiamen városa adott helyet. A Hebei Műszaki Egyetemmel és a Xiamen Műszaki Egyetemmel az együttműködési szándéknyilatkozat aláírására szeptember 7-én került sor a vásár nyitórendezvényén, a Gulangyu Fórumon.

Jenei Gábor, a HEPA (Hungarian Export Agency) igazgatója is hangsúlyozta, hogy Magyarország számára jó lehetőség, hogy bemutatkozhatott a rendezvényen, melynek köszönhetően erősödhetnek a magyar-kínai kapcsolatok és a magyar kiállítók felkelthetik a kínai befektetők érdeklődését világszerte. Az eseményen az Óbudai Egyetemet Dr. Horváth Richárd, a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar kutatási dékánhelyettese és Veres Erzsébet, nemzetközi oktatási tanácsadó képviselte. Az óbudai delegáció ezúttal a Xiamen Műszaki Egyetem (XMKUT) meghívását fogadta el, és ellátogatott a városban található kampuszukra, ahol bemutattak egy nagyfelszültségű tesztlabort, egy szélcsatornát és a versenyautóépítő hallgatói csoport műhelyét. A házigazdák ismertették, hogy mely területeken szeretnének szorosabban együttműködni.



A kínai kormány által támogatott oktatási együttműködési program (Collaborative Education Program) keretében 3+1 vagy 2+2-es megoldás keretében valósulhatna meg a kettős diploma kiadása. A tapasztalatok szerint a beiratkozott új hallgatók 20 százaléka érdeklődik ezen lehetőség iránt. Elsősorban gépész- és villamosmérnökképzés területén szeretnének pályázni forrásokért, és ebbe az Óbudai Egyetemet szeretnék bevonni partnerként. Hajlandóságukat fejezték ki közös kutatási tevékenység megvalósítására, illetve a doktorandusz képzés vonatkozásában is ismertették elképzeléseiket. A CIFIT vásár díszvendége Magyarország volt szeptember 8-án. A magyar standot Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg, melyet kulturális műsor és gasztronómiai kóstoló követett. A program sok kínai látogatót vonzott a magyar standhoz, melyen magyar vállalatok is kiállítottak. A kínai befektetési lehetőségek iránt érdeklődő magyar szakemberek is a delegáció tagjai voltak.

A kínai programban szerepelt még szándéknyilatkozat aláírása a Cross-Strait Thsinghua Research Institute (CTRI) intézménnyel, valamint a Xiamen térségben (Fujian) létrehozott Kísérleti Szabadkereskedelmi Zóna irányító szervezetével (Administration of Xiamen Area of China (Fujian) Pilot Free Trade Zone). Míg az előbbi a jövőbeni közös kutatások megvalósítását tervezi, addig az utóbbi a két ország közötti stratégiai partnerség keretében az innovációs parkok együttműködését teremtené meg az egyes országokban működő, úgynevezett ikerparkokként.

A delegáció meghívást kapott Xiamen város Siming kerületének Kaiyuen negyedébe (5,7 négyzetkilométernyi területen, mintegy 65 000 lakossal) egy innovációs közösséghez, amely a városrész jövőjéért dolgozik, kutatásokat végeznek, és egy fényshow keretében bemutatták a városról alkotott víziójukat. A negyed közgyűlésének vezetői pedig a befektetési lehetőségekről adtak tájékoztatást a magyar szakembereknek.

Az Óbudai Egyetem számára az oktatás és a kutatás területén egyaránt kiváló kooperációs lehetőségek tárultak fel, melyekhez az alapot a kormányközi együttműködések biztosítják.
Frissítve: 2024.09.16.

Legfrissebb cikkek