A magas színvonalú oktatás elismerése

A magyar felsőoktatás napja alkalmából Trefort Ágoston-díjban részesült Dr. Novothny Ferenc, az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatója több évtizedes magas színvonalú oktatási tevékenységéért. Az egyetemünkön két ipari tanszék létrehozásában és működtetésében kiemelkedő szerepet vállaló Petényi István, az evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Kármán Tódor-díjat vehetett át Dr. Varga-Bajusz Veronikától, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkárától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott ünnepségen augusztus 30-án.

Az egyetemnek együtt kell működnie, együtt kell élnie a környezettel, amelyben létezik — hívta fel a figyelmet Dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a BME tanévnyitó ünnepségén. Mint mondta, a kormány olyan környezetet kíván kialakítani, amelyben az egyetemek megvalósíthatják elképzeléseiket, rugalmasak, a teljesítményre fókuszálnak és élnek a lehetőségekkel. A tanévnyitón Dr. Varga-Bajusz Veronika adta át a felsőoktatás napja alkalmából adományozható miniszteri és szakmai díjakat.



Az Óbudai Egyetem két idei díjazottjának tevékenysége jól mutatja intézményünk legfőbb törekvéseit, amelyben egyszerre kap helyet a hagyomány tisztelete és az újítások, a naprakész tapasztalatok iránti fogékonyság — hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente a kitüntetetteknek gratulálva. Novothny tanár úr több évtizedes, magas színvonalú oktatási tevékenysége mellett elismerést érdemelt ki az Óbudai Egyetem két ipari tanszékének működtetésében résztvevő evosoft Hungary Kft. szakmai teamjét irányító Petényi István is — tette hozzá a rektor.



Dr. Novothny Ferenc 1972-től 1974-ig a GANZ Kapcsolók és Készülékek gyárának labormérnökeként dolgozott. 1974-től a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola — ma Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar — oktatója, a tanársegédtől a címzetes egyetemi tanárig.



Az evosoft Hungary Kft. két ipari tanszék működtetésében is részt vesz az Óbudai Egyetemen. A Kutatás és Fejlesztés Kihelyezett Tanszék a Neumann János Informatikai Karon, az Ipar 4.0 Kihelyezett Tanszék a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon jött létre — összegezte Petényi István. A Neumann János Informatikai Karon a mérnökinformatikus BSc képzés programozás törzstárgyain a vállalat munkatársai laborfoglalkozásokat vezetnek, előadásokat tartanak, és a szoftvertervezés és -fejlesztés, valamint a szoftvertechnológia területéhez kötődő oktatási feladatokban aktív szerepet vállalnak.



A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon BSc-s hallgatók számára PLC-s előadások hangzottak el és a Korszerű irányítástechnikai megoldások Siemens eszközökkel tárgyban, MSc-s hallgatók villamos hajtásokkal témában hallgthattak első kézből előadásokat. Az elmúlt években a hallgatói közösségi életben is részt vettek, támogatták a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, a Kandó Kálmán Szakkollégium által szervezett előadássorozatot előadóként, a Kutatók Éjszakáját pedig kiállítóként.

A magyar felsőoktatás napja
Az Országgyűlés 2016-ban a pécsi egyetem — mint az első magyar egyetem — alapításának 650 éves évfordulója alkalmából szeptember 1-jét a magyar felsőoktatás napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánította.

Trefort Ágoston-díj
Azoknak az állami és egyházi fenntartású intézményben dolgozóknak adományozható, akik az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeznek. A díj névadója Trefort Ágoston művelődéspolitikus, reformer, publicista, kultuszminiszter, az MTA tagja, majd. igazgatója

Kármán Tódor-díj
Az oktatási miniszter által adományozható egyik állami elismerés. A hangsebességen felüli repülés atyjáról, a világhírű magyar mérnökről, Kármán Tódorról elnevezett kitüntetés adományozható a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért a gazdasági élet szereplőinek.

 
Frissítve: 2024.08.31.

Legfrissebb cikkek