Az Óbudai Egyetem hallgatói a párizsi olimpián

Milák Kristóf úszó, Mészáros Eszter sportlövész, Adolf Balázs és Fejes Dániel kenus, valamint Tóth Norbert, maratoni távú gyalogló is kijutott a július 26-án kezdődő párizsi olimpiára, ahol nem csupán Magyarországot, hanem az Óbudai Egyetemet is képviselik.

Az ÓE Alba Regia Kar hallgatója, Milák Kristóf olimpiai-, háromszoros világ-, nyolcszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó.



A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója (1:50,34). Egyike azoknak a kimagasló eredményt nyújtó magyar sportolóknak, aki kvalifikációt szerezett a párizsi olimpiára.



Adolf Balázs idén fejezte be tanulmányait az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán. A 24 éves magyar olimpikon gyorsasági világbajnokságon legutóbb C1 5000 méteren két arany- és egy ezüstérmet szerzett, illetve C1 1000 méteren egy bronzérmet. 5000 méteren első helyezést ért el.



Fejes Dániel, a Keleti Károly Gazdasági Kar hallgatója egyéb, kimagasló eredménye mellett 2021 májusában Adolf Balázzsal együtt az olimpiai pótkvalifikáción kvótát szerzett. 2022-ben Európa-bajnoki bronzérmet nyert Adolf Balázzsal, C2 1000 méteren. A két olimpikon számára már a válogatóversenyeket követően biztossá vált, hogy ők képviselhetik majd a férfi 1000 egyes kenut Tokió után Párizsban is az olimpián.



Mészáros Eszter, az Óbudai Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatója 2019-ben az ifjúsági Eb-n nyerte első aranyérmét. A 2023-as krakkói Európa-játékokon légpuska vegyes csapatban szerzett aranyat, majd az idei Európa-bajnokságon egy ezüst és egy bronzérmet zsebelt be. Eszter kvótájával együtt a magyar sportlövők összesen öt párizsi indulási jogot szereztek.



A 23 éves Tóth Norbert, az Alba Regia Műszaki Kar hallgatója is ott lehet a Párizsi olimpián, a maratoni távú gyalogló vegyes váltóban tartalékként. A versenyző az elmúlt időszakban felnőtt országos csúcsot döntött egyórás gyaloglásban és a felnőtt 10 kilométeres országos rekordját is ő tartja.

Az Óbudai Egyetemen a tanulás és az élsport összeegyeztethető – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos tehetséges sportolóval büszkélkedhet a felsőoktatási intézmény.
Frissítve: 2024.07.19.

Legfrissebb cikkek