Kós Károly műhelye a Műcsarnokban – ÓE-közreműködéssel

Kós Károly szerteágazó építészeti tevékenysége végig kísérte a XX. század nagy részét és annak több történelemformáló korszakát. Születésének 140. évfordulója tiszteletére a Műcsarnok átfogóan mutatja be életművét. Tárlat kurátora, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Anthony Gall volt. A gazdagon illusztrált tárlat létrehozásában az Ybl Kar oktatói és hallgatói vettek részt, sőt a Neumann János Informatikai Kar is végzett fontos feladatokat, amelyekből virtuális bemutató készülhetett. A sok elemében az Óbudai Egyetemhez köthető kiállítás szeptember 15-éig látogatható.

A nagyhatású építész születésének 140. évfordulója is jó alkalom volt életműve felidézésére. A budapesti Műcsarnokban május 24-én nyílt meg a fenti címet viselő átfogó kiállítás. Jelenleg kétségtelenül ez a magyar főváros egyik legvonzóbb és legeredetibb tárlata. Kurátora a marosvásárhelyiek, erdélyiek jó ismerőse, az Ybl Kar dékánja, Prof. Dr. Anthony Gall, aki a Kós-életmű legelhivatottabb, legkitartóbb kutatói, népszerűsítői közé tartozik.



Évekkel ezelőtt a marosvásárhelyi Bernády Házban rendezett a Kós Károly-i hagyatékot felmutató, alaposan dokumentált kiállítást. A mostani a Műcsarnok tágas termeiben minden eddiginél gazdagabban, látványosabban kínálja a Kóssal összefüggő számos látni- és tudnivalót.



„A tárlat eredeti tervek, archív fényképek, kortárs ábrázolások és dokumentumok segítségével mutatja be a fiatal építész korai remekműveit – hívta fel a figyelmet Anthony Gall. – Korabeli publikációk és saját írásai révén a sztánai Varjúvárban született, több műfajt érintő és a közösségszervezéshez is szorosan kapcsolódó víziói és eredményei is megjelennek. A kivételesen gazdag életmű alkotásai felmutatják, hogy Kós Károly szemléletében a táj és a település viszonya valójában a természet és az ember kapcsolatát jelképezi. Munkássága a XX. század elején az utolsó kézműves kísérletek egyikének művészi megfogalmazása, amely ma is érvényes módon arra figyelmeztet, hogy természet és ember nem külön világban létezik: az ember az univerzum szerves része, és saját világát csak a természet tiszteletével tarthatja fenn.”



Büszkék vagyunk az Óbudai Egyetem munkatársainak és hallgatóinak szellemi termékére, és köszönjük Gall professzornak az élvezetes és informatív tárlatvezetést – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente a Műcsarnok Kós-kiállításán július 15-én, amikor is az ünnepi szenátusi ülést követően Prof. Dr. Anthony Gall vezetésével az Óbudai Egyetem munkatársai is megtekinthették a kiállítást.

KÓS 140 | Kós Károly műhelye
Kurátor: Anthony Gall, Társkurátor: Simon Magdolna

Műcsarnok

Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Nyitvatartás: kedd, szerda, péntek, szombat, vasárnap 10-18 óra között, csütörtökön 12-20 óráig, hétfőn a múzeum zárva tart.
Megközelíthető: Millenniumi Földalatti Vasút – Hősök tere megálló Trolibusz: 75, 79 / Autóbusz: 20, 30, 105

Frissítve: 2024.07.16.

Legfrissebb cikkek