Elstartolt az EFOTT! – az egyetemi közösségek legjobb találkozási helyszíne

Vonzó egyetemek, sikeres fiatalok és erős nemzet a cél – jelentette ki Dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter július 10-én Sukorón, a 48. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) megnyitóján, ahol Dr. habil. Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes képviselte a házigazda Óbudai Egyetemet.

Hankó Balázs az EFOTT-ot fiatalos, lendületes fesztiválként jellemezte, majd jelezte, a kormány azért dolgozik, hogy vonzóvá, vonzóképessé tegye az egyetemeket. Ehhez versenyképességre, identitásőrzésre és közösségépítésre van szükség. A tárcavezető rámutatott: a magyar felsőoktatási intézmények egyre jobbak, már 12 van közülük a világ top öt százalékában, továbbá 2,1 százalékpontot javult a magyar innovációs képesség, amelynek alapjai az egyetemek. A kulturális és innovációs miniszter az identitásőrzés kapcsán arról beszélt: az EFOTT-nak 48 éves történetével, és mindazzal, amit a kultúra, zene terén tesz, fontos szerepe van a magyar kultúrában. A közösségépítés kapcsán pedig Hankó Balázs megjegyezte: csak az elmúlt tíz évben 867 ezres volt az egyetemisták közössége, és az EFOTT nem csak a mai, mintegy 310 ezres egyetemista táborra, hanem a családokra, a korábbi egyetemistákra is gondol.



Dr. L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tízedik EFOTT, megszakítás nélkül a Velencei-tónál, azaz otthonra talált a korábbi vándorfesztivál. Kitért arra is, hogy elkészült a sukorói tópart kormányzat által támogatott fejlesztési terve. Arra bátorította a fesztiválozókat, hogy ismerjék meg a Velencei-tó kulturális és természeti kincseit is.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke hangsúlyozta, hogy az EFOTT a közösségek találkozásának helyszíne, majd később úgy fogalmazott: a fesztivál ereje a hallgatóktól jön.

Dr. habil. Rácz Ervin, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: házigazdaként intézményük jelmondatához - tehetség, siker, közösség - hűen szervezik programjaikat. Ezeket az innovatív szemlélet, a fenntarthatóság és a digitalizáció köré csoportosítják majd.

Lucenko Viktória, az Auchan vezérigazgatója arról tájékoztatott: 300 négyzetméteres üzletükben 400 terméket kínálnak a fesztiválozóknak.
Dr. Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón közölte: sok újítással készültek, amelyek abban segítenek, hogy a felsőoktatást a közösségépítés szemszögéből ismerjék meg a fesztiválozók. Mintegy négyszáz program várja a kilátogatókat napközben is a sporttól a kultúrán át számos területen.


A szerdán kezdődött és négy napon át tartó EFOTT-on fellép mások mellett T. Danny, a BSW, a Valmar, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Carson Coma, a Wellhello, Beton.Hofi, Krúbi, a Pogány induló, Manuel, Horváth Tamás, a Parno Graszt, a Follow The Flow, Byealex és a slepp, Majka, az Aurevoir, az Ivan & The Parazol, a Punnany Massif, a Honeybeast, Dzsúdló, Azahriah, a 4S Street, a Margaret Island, a 30Y, Korda György és Balázs Klári, az Irie Maffia, valamint a Bohemian Betyars.



AZ INNOVÁCIÓ MINT KITÖRÉSI PONT – KONFERENCIA AZ EGYETEMI KÉPZÉSEK JÖVŐJÉRŐL

A hazai felsőoktatás előtt álló kihívásokról szervezett az EFOTT-fesztivállal párhuzamosan egész napos tanácskozást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Kápolnásnyéken július 10-én.



Az Educatio+ Konferenciát Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke nyitotta meg, majd vitaindító előadásában Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az egyetemek és a vállalatok kutatási ökoszisztémájának kiépítéséről beszélt. A jelenlegi helyzetet ismertetve elmondta, hogy mindenképpen növelni kell a hazai felsőoktatás kutatási részarányát a gazdaságban. A kormány a Neumann János Programban vázoltak szerint mindent elkövet annak érdekében, hogy az egyetemeken megszülető ötletekből minél több válhasson a társadalom számára hasznos szolgáltatás vagy termékké. Ehhez számos módon nyújtanak támogatást, amelyek közül a helyettes államtitkár a Technológiai Transzfer Vállalatok (TTC) és az egyetemi science parkok fejlesztését emelte ki.


A konferencia egyik legizgalmasabb kerekasztal-beszélgetése a vállalatok mindennapi tevékenységét nyomon követő ESG keretrendszerről szólt. Fehér Botond, az Óbudai Egyetem gazdasági főigazgatója, Palotai Zoltán, a Nemzeti Innovációs Ügynökség, valamint Kálmán Anna, a KPMG munkatársa a környezettudatosság szempontjait emelték ki hozzászólásaikban. Fehér Botond az Óbudai Egyetem feladatai közül a hallgatók értékrendjének kialakítását emelte ki. Mindezek mellett a főigazgató a papírmentes irodai működésről és a környezet iránti felelősségről is szót ejtett.


A magyarországi egyetemek munkaerőpiaci kihívásairól szóló szekciót Dr. habil. Rácz Ervinnek, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettesének előadása nyitotta meg. Az elmúlt években kiépített innovációs ökoszisztémát bemutatva a rektorhelyettes a legfontosabb elemek közé sorolta a középiskolai portfólió bekapcsolását az egyetem működésébe. A tehetséggondozás mellett az innovációmenedzsment is megjelenik az ÓE által fenntartott középiskolákban pályázatok és versenyek formájában — hívta fel a figyelmet Rácz Ervint megemlítve, hogy a gyakorlatorientált képzés, a hozzá igazodó rugalmas tantervek min-mind az iparral való együttműködés, illetve a doktori iskolával, tőketársasággal, tudástranszfer céggel az innovációs ökoszisztéma kiteljesítését szolgálják.

 

 

 
Frissítve: 2024.07.11.

Legfrissebb cikkek