A 7. Európai Egyetemi Játékokon szurkolhatunk az ÓE hallgatóinak is

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az Európai Egyetemi Játékok a DVTK Arénában július 12-én. Negyven ország négyszáz európai felsőoktatási intézményéből mintegy ötezer sportoló érkezett. A résztvevők tizenhét sportágban vetélkednek. A hivatalos megnyitón részt vett Prof. Dr. Kovács Levente rektor elsősorban az Óbudai Egyetem induló hallgatóit biztatva. Karatéban Gáldonyi Nikolett Mónikának, sakkban Farkas Richárdnak és Bartók Dominiknak, dzsúdóban ban Dán Györgynek, taekwondoban pedig Balogh Bence Istvánnak szurkolhatunk.

Prof. Dr. Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke a megnyitón kiemelte, Magyarország már nem először házigazdája EUSA vagy FISU sporteseménynek. Eddig három Világjátéknak (1935, 1949 és 1965), tizennégy Egyetemi Világbajnokságnak (EVB) és hat Európai Egyetemek Bajnokságának (EEB) adott otthont hazánk, melyből a 2016-os miskolci rendezésű Tájékozódási Futó EVB elnyerte az adott év legjobban szervezett EVB eseményének díját.



Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, úgy is, mint házigazda, meleg szavakkal üdvözölte az Európai Egyetemi Játékokra érkezett nemzetközi sokaságot. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy együtt indulhatnak el ezen az izgalmas utazáson, ahol a sport közösségépítő, egészségmegőrző és a fair play értékeit közvetítő erejét ünneplik. Rámutatott, ekkora nagyszabású egyetemi sportrendezvény nem volt Magyarországon 1975-óta, és most az éppen hetvenöt éve Miskolcra költözött egyetem adhat otthont ennek a rendkívüli eseménynek.



Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke szerint, mindannyiuk álma volt, hogy Magyarországra hozzák a játékokat. Az út néha keskeny volt, göröngyös és végtelennek tűnt, de ma este együtt mondhatják, hogy „üdvözlünk a 7. Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon 2024-ben”.



Dr. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a miskolci DVTK Arénában megrendezett ünnepélyes megnyitón megköszönte az EUSA és a szervezők munkáját, majd lelkesítette a sportolókat és külön üzent a hazai fiataloknak: „Mutassuk meg Európának, hogy mi a magyar virtus.” Ezután megnyitotta a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat.



A megnyitó ünnepi beszédei után előbb a játékosok majd a bírók nevében eskük hangzottak el, hogy mindenki megőrzi a játékok tisztaságát és a sportszerűséget. A sportolói esküt Tóth Vanda a játékvezetői esküt pedig Helder Lainho mondta.
Ezt követően a Gaudeamus igitur ének hangjai alatt felvonták az EUSA zászlaját, ezzel hivatalosan is elkezdődött a hetedik Európai Egyetemi Játékok.

Képek forrása: Minap/Mocsári László

Frissítve: 2024.07.15.

Legfrissebb cikkek