2014. július 1-je óta van jelen az Óbudai Egyetem Székesfehérváron

Az elmúlt évtized tartalmas és intenzív munkájának köszönhetően az Alba Regia Kar neve mára eggyé vált a minőségi műszaki felsőoktatással – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente az alapítástól eltelt időszakot felidéző szimpóziumon június 27-én. Ezen a jubileumon egyszerre ünnepelhetjük az erős ipari kapcsolatokra épülő hagyományt és a fiatalságban rejlő dinamizmust – fogalmazott a rektor, aki Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek és Prof. Dr. Györök György dékánnak és kollégáinak külön is köszönetet mondott.

A jubileumi évfordulót szimpóziummal ünnepelték: köszöntőkkel, előadásokkal és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel az elmúlt évtized történéseit és a jövő fejlesztési lehetőségeit. Kettő – közel fél-fél évszázados szakmai múlttal rendelkező – felsőoktatási képzéseket folytató székesfehérvári intézmény, a Geoinformatikai Kar és a Regionális Oktatási és Innovációs Központ szervezett összevonásával jött létre az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar 2014. július 1-jén.



A székesfehérvári Mercure Hotel Magyar Királyban rendezett ünnepségen Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket kifejtve, hogy a felsőoktatás fejlesztése nélkül nincs jövő. Ehhez viszont olyan partnerre volt szükség, amely a műszaki, gazdasági és az ehhez kapcsolódó területeken képes és kész fejlődni, a legkorszerűbb technikai tudást úgy átadni, hogy közben egyensúlyban legyen a diákokat szolgáló elméleti és gyakorlati oktatás – utalt az Óbudai Egyetemmel való együttműködésre a városvezető.



A polgármester köszöntetet mondott az Óbudai Egyetemnek, hogy hitt ebben a városban, az itt dolgozó tudósokban, szakemberekben, abban, hogy egy új kar indításával a fejlődés egy magasabb szintjére tudunk közösen lépni. A jövőt illetően szólt azokról a közösen megvalósítandó tervekről, amelyek évtizedekre meghatározzák majd a felsőoktatást, így az Óbudai Egyetem és a fehérvári vállalati kultúra fejlődését is. Dr. Cser-Palkovics András díszoklevéllel köszöntötte a jubiláló intézményt, amelyet Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Prof. Dr. Györök György, az ÓE Alba Regia Kar dékánja vett át.



Üdvözlő beszédében az egyik legsikeresebb karnak, a gyakorlatorientált képzés zászlóshajójának nevezte az Óbudai Egyetem egyetlen vidéki fakultását Prof. Dr. Kovács Levente. A rektor az AMK alapítását és történetét összefoglalva a duális képzésre az egyik legnagyobb sikerként hivatkozott. A 2015-ben 19 diák kezdte meg tanulmányait és nyolc cég, valamint Székesfehérvár Önkormányzata biztosította a gyakorlati oktatás helyszínét. 2024 januárjáig közel 200 duális oklevelet adtak át. A folyamatosan bővülő alapképzés mellett elindultak a mesterképzések is ebben a rendszerben, ennek köszönhetően egyre többen választják a fehérvári campust.

Prof. Dr. Rudas Imre rector emeritus üdvözlő gondolatait Prof. Dr. Györök György tolmácsolta, majd a székesfehérvári műszaki felsőoktatás elmúlt 10 évéről szólva megerősítette: az egyetem, az önkormányzat és a helyi gazdasági szervezetek tíz éve közösen dolgoznak azon, hogy megerősítsék, fejlesszék a műszaki képzést, és helyben biztosítsák a cégeknek a munkaerő-utánpótlást.



Öt éve végeztek az első olyan mérnökinformatikai hallgatók, akik duális képzésben vettek részt – hangsúlyozta előadásában Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes, a Duális Képzési Iroda igazgatója. Ma pedig már a fehérvári cégek munkatársaiként ők vezetik be a jelenlegi hallgatókat a munka világába. Az egyetemi kar vállalati partnereivel már 455 duális szakmai gyakorlati helyet kínál a térségben a fiatalok számára, megteremtve ezzel a tudatos karrierépítés lehetőségét. A gazdasági szereplők részéről a duális képzésben való részvételről, annak előnyeiről, feladatairól Presszer Péter, a Kyndryl Hungary Kft. alelnöke tartott előadást.



A köszöntőket és előadásokat követően Prof. Dr. Kovács Levente díszoklevéllel ismerte el az az AMK alapításában, fejlesztésében és támogatásában végzett munkát Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, Dr. Mélykúti Gábor dékánnak, Prof. Dr. Györök György dékánnak, Dr. Busics György dékánnak, Dr. Engler Péter oktatási dékánhelyettesnek, Dr. Seebauer Márta oktatási dékánhelyettesnek, Prof. Dr. Rudas Imre rektor emeritus-nak és Mészáros Attila alpolgármesternek. Végül munkája elismeréseként „Tiszteletbeli műszaki” címet adott át Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Prof. Dr. Györök György dékán dr. Cser-Palkovics András polgármesternek.



A jubileumi szimpózium ezt követően a „Merre tovább Alba Regia Műszaki Kar? Az együttműködések fontossága a gazdasági, társadalmi szereplőkkel” megnevezésű kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelynek résztvevői, Mészáros Attila alpolgármester, Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Prof. Dr. Györök György dékán, Németh Tibor oktatási menedzser (Harman Becker Kft.) és Dr. Márkus Zsolt (Kyndryl Hungary Kft.) osztották meg gondolataikat, elképzeléseiket a hallgatósággal.



Forrás: szekesfehervar.hu
Frissítve: 2024.06.28.

Legfrissebb cikkek