Az Óbudai Egyetemen adták át az ágazati készségtanácsok vezetőinek a megbízóleveleket

Megújulnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a szakképzés és a gazdaság mellett mostantól a felsőoktatás szereplői is helyet kapnak – jelentette be Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára június 11-én. A megbízások átadására ünnepélyes keretek között az Óbudai Egyetemen került sor. Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes házigazdaként elmondta, hogy a gyakorlatorientált képzést erősíti az ágazati készségtanácsok megújítása is. Az államtitkár a rendezvény végén átadta a 19 ágazati készségtanács (köztük a bányászat és kohászat, élelmiszeripar, építőipar, közlekedés és szállítmányozás) képviselőjének a megbízatásukról szóló oklevelet.

Az oklevelet átvett személyek lesznek az ágazati készségtanácsok elnökei. A feladatuk, hogy a következő időszakban az általuk képviselt ágazati készségtanácsban végezzék el az adott terület – szakképzést és felsőoktatást érintő – képzéseinek megújítását, gyakorlati fókusszal a magyar gazdaság érdekében. A megbízatásuk 2 évre szól és egy alkalommal további 2 évre meghosszabbítható.



Az újítás célja, hogy a szakképzés mellett a felsőoktatás is sokkal intenzívebben, a gazdaság igényeinek megfelelően működjön – közölte Dr. Hankó Balázs kiemelve, hogy mindez azért fontos, mert a versenyképes magyar modell lényege az együttműködés a megújult szakképzés, a megújult felsőoktatás és a magyar gazdaság között azért, hogy a magyar fiatalok sikeresekké váljanak.



Hankó Balázs szólt arról is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen akarják létrehozni az ágazati tudásközpontokat, olyan gazdaságilag intenzív és lényeges területeken egyebek mellett, mint az építőipar és az informatika. A tudásközpontok működéséről megjegyezte: „egy kis felsőoktatás, egy kis szakképzés, egy kis magyar gazdaság, egy nagy adag innovációval leöntve”.



AZ ÁGAZATI KÉSZSÉGTANÁCSOK feladata az egyes gazdasági ágazatokhoz tartozó gazdálkodó szervezetek képviselete. A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény és a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II.7.) Kormányrendelet alapján, az egyes gazdasági ágazatok gazdálkodó szervezeteinek, a szakképzés tartalmi szerkezetének folyamatos fejlesztését és korszerűsítését, a munkaerő-piaci igények és a képzési kínálat összehangolását szolgáló szakmai javaslatait az ágazati készségtanácsok képviselik. Az Ágazati Készségtanács taglétszáma – ideértve az elnököt – legalább nyolc, legfeljebb huszonnégy fő.



Miniszteri kinevezés

Az ágazati készségtanácsok megbízóleveleinek átadását követően június 11-én vette át miniszteri kinevezését Dr. Hankó Balázs Sulyok Tamás államfőtől. A Kulturális és Innovációs Minisztérium új vezetője hivatalosan július 1-jén lép hivatalába

Frissítve: 2024.06.11.

Legfrissebb cikkek