Tudáshasznosítás EcoAction projekttel az Óbudai Egyetemen

Egész Európában, így hazánkban is problémát jelent, hogy az egyetemeken létrejövő tudás nem hasznosul kellő hatékonysággal az iparban. Az egyetemeket innovációs lehetőségeik kiaknázásában, a tudás és a technológia üzleti értékké való átültetésében segíti a két évvel ezelőtt indult európai egyetemi EcoAction címmel indított projekt, melyet az Óbudai Egyetemen tartott online sajtótájékoztatón mutattak be május 30-án.



Az eseményen elhangzott, hogy a 2022. július 1-jével indult EcoAction projekt (Action to Boost Ecosystem Impact through Cross-partner Learning) célja, hogy támogassa az egyetemeket innovációs lehetőségeik kiaknázásában, a tudás és a technológia üzleti értékké való átültetésében, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fejlődéséhez.



„Ahhoz, hogy az egyetemi hallgatók elsajátítsák az innovációhoz és vállalkozáshoz szükséges szemléletet és készségeket, speciális oktatási forma kialakítására van szükség. Ahogy az olimpiára is a világversenyeken tudnak a legjobban felkészülni a sportolók, az innovációhoz szükséges tudást és szemléletet is csak valódi ötletek kidolgozásával, vállalkozások beindításával, a forrásokért történő versengéssel, és az ezzel járó gyakorlati tapasztalatok megszerzésével lehet elsajátítani.” –  fogalmazott Dr. Zrubka Zsombor, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ Egészségügyi Közgazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője, az EcoAction projekt magyarországi megvalósításáért felelős vezetője, aki hozzátette: a Hungarian Startup University Program (HSUP) alapjaira építve az Óbudai Egyetemen létrehozták a Proof of Concept (PoC) elnevezésű projektet, majd az erre épülő tantárgyat, amelyből több egyetemi startup is elindult. Ilyen a valós idejű környezeti monitoringrendszer, amely egy esetleges szennyezés esetén azonnali értesítést küld a felhasználónak vagy az illetékes hatóságnak, a szalmából készült öko hőszigetelő rendszer, tanulási nehézségekkel küzdők nyelvtanulását segítő applikáció, valamint a virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló emberi anatómiai program, ahol a felhasználók szó szerint belelátnak a testekbe.

Az online sajtótájékoztatóba bekapcsolódott az EcoAction projekt másik magyarországi résztvevőjének, a Pannon Gazdasági Hálózatnak az ügyvezetője (PBN) is, aki elmondta, hogy innovációs központjukban az érdeklődök egyedi gyártásszimulációs infrastruktúrát és modern megoldásokat ismerhetik meg, többek között gyártástechnológiai folyamat-optimalizációt, valós idejű adatgyűjtést és elemzést, jövőbeli trendek előrejelzését, az energiahatékonyság, hulladékcsökkentés lehetőségeit, robotikai, valamint automatizálási és optimalizálási, illetve mesterséges intelligencia-szolgáltatásokat. A Szombathelyi Önkormányzattal közösen szervezett első szombathelyi start-up versenyen közel 180 látogató gyűlt össze. Az ötletek között demenciában szenvedők számára fejlesztett, távolról vezérelhető gyógyszeradagoló, prosztatarák diagnosztizálására fejlesztett új eljárás is szerepelt.
Frissítve: 2024.06.05.

Legfrissebb cikkek