Elindult az „International Staff Week” az ÓE-n

Számos külföldi partnerintézmény képviselője érkezett az idei Staff Week-re. Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntőjében hangsúlyozta a külföldi kapcsolatok építésének jelentőségét, őrzését és megerősítését. Beszámolt az Óbudai Egyetem mobilitási pályázatait érintő fejleményekről is.
Székely Ágnes, a Nemzetközi Oktatási Iroda helyettes vezetője előadásában bemutatta az Óbudai Egyetemet és az intézmény tevékenységét napjainkban.
Az egyhetes program folyamán a külföldi partnerek bemutatják az általuk képviselt egyetemek munkásságát, illetve különféle előadásokon és workshopokon vehetnek részt.

A Nemzetközi Oktatási Iroda szervezésében elindult az idei Staff Week. Az eseménysorozatra összegyűlt partnereket Veres Erzsébet mutatta be, majd felkérte Prof. Dr. Kovács Leventét, aki örömmel fogadta a résztvevőket és kifejtette, mennyire fontosnak tartja, hogy megerősítsék a kölcsönös együttműködést az egyetem partnerintézményeivel. Az Erasmus programmal kapcsolatos bizonytalanságok eloszlatása végett kifejtette, hogy a partneregyetemek ugyanúgy fognak tudni továbbra is jelentkezni egyetemünkre (az Erasmus programmal), mint eddig, őket azonban közvetlenül nem érinti már, hogy az ittlétük finanszírozását az Európai Unió helyett az Óbudai Egyetem az államtól fogja tudni megigényelni. Emlékeztetett: ennek hátterében az Európai Bizottság másfél évvel ezelőtti határozata áll, miszerint az Erasmus+, Horizont Európa Program és további uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott egyetemeket kizárta. Hozzátette azt is, hogy a kezdeményezésére Josep Garell az Európai Egyetemek Szövetségének (EUA) elnöke részt vett a Magyar Rektori Konferencián, ahol tételesen bizonyították számára, hogy az Óbudai Egyetem autonómiája az új, modellváltott struktúrában nem sérült, az uniós támogatásokat a hallgatók tudásának bővítésére, a kutatások fejlesztésére és a kapcsolatok megszilárdítására fordítják, oda, ahova eredetileg is szánták őket. Hozzátette azt is, hogy mind a külföldi, mind a hazai hallgatók további mobilitási programokra is pályázhatnak, mint a Hurizon, illetve a Pannónia Ösztöndíj Program.

Székely Ágnes a Nemzetközi Oktatási Iroda helyettes vezetője az Óbudai Egyetem tevékenységéről tartott előadásában kifejtette a külföldről ideérkező cserediákok tanulási, kutatási lehetőségeit, majd az intézmény karainak bemutatása következett.

A Staff Week célja, hogy a felsőoktatás bizonyos területein dolgozó szakemberek megismerkedjenek egymással, megosszák tapasztalataikat, megismerjék az új trendeket és nem utolsó sorban az őket vendégül látó egyetemet.

Az egyhetes program május 27-től május 31-ig tart. Az idelátogatók: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem képviselője Mara Popescu, a törökországi Mersin Egyetem képviselője Ayse Banu Akdogan, a bulgáriai Várnai Műszaki Egyetem képviselője Sergey Dimitrov, a kenyai Strathmore Egyetem képviselője Irene Wanjiku Gitangu, a tanzániai Ardhi Egyetem képviselője Beatrice Christopher Tarimo, illetve a Cagliari Tudományegyetem képviselője Marinella Frongia. A résztvevők, amellett, hogy bemutatják saját intézményeiket, érdekes előadásokon vehetnek részt, a nap hátralevő részében pedig Budapest látnivalóival ismerkedhetnek meg, mint a Budai vár és környéke, a Parlament, a Szent István Bazilika vagy az Állami Operaház. A hét közepén a székesfehérvári campusra veszik az irányt, ahol a kar bemutatása után a Bory-várba visz az útjuk.
Frissítve: 2024.05.29.

Legfrissebb cikkek