Az építészet jövője Konferencia az Ybl Karon

A szakmai párbeszéd fenntartását, a legújabb elvek és irányzatok megismertetését tűzte ki célul az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, mikor 2023-ban először rendezték meg az Ybl Conference on the Built Environment konferenciát. Ígéretüket beváltva hagyományt teremtettek, hiszen május 17-én immár második alkalommal adtak helyszínt a rangos tanácskozásnak, amelyen felszólalt Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára. Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes az Óbudai Egyetem rektorának köszönetét tolmácsolva üdvözölte a konferencia résztvevőit. Prof. Dr. Anthony Gall, az Ybl kar dékánja a közösségek építőerejének fontosságát hangsúlyozta.

Az esemény főszervezői Dr. Sugár Viktória, az Építészmérnöki Intézet igazgatója és Dr. Fáczányi Zsuzsanna kutatási dékánhelyettes köszöntötték a vendégeket és megköszönték Prof. Dr. Kovács Levente rektornak a támogatást, amely lehetővé teszi, hogy a konferenciát évente megrendezhessék. Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes az Óbudai Egyetem nemzetközi megítélésének erősödését emelte ki, hozzátéve, hogy a különféle rangsorokban milyen fontos szerepe van a kutatás-fejlesztési tevékenységnek és a határokon átnyúló együttműködésnek.

Perényi Lóránt helyettes államtitkár a jövő építészeti trendjeiről szólva a gondolatok teremtő erejéről értekezve kiemelte, hogy a következő évtizedek legfontosabb kérdésköre a fenntarthatóság lesz.



 

Prof. Dr. Anthony John Gall a konferencia mottóját idézve – Building Bridges, Crafting Communities: Together in Architecture –  utalt arra, hogy szerinte az építészetben is a közösség építő erejében van a jövő. Hozzátette: erős kapcsolatot, hidat kell építeni egymás felé, hogy közösen tudjunk haladni. A dékán beszédében karuk névadójáról szólva közölte, idén ünnepeljük Ybl Miklós születésének 210. évfordulóját. Az ünnepélyes megnyitó a kar bejáratánál található Ybl Miklós-mellszobor megkoszorúzásával zárult.



A konferencián 21 szekcióban 125 előadás közül válogathattak, melyek magába foglalták az építészet területének kiemelt témáit. Az előadások magyar és angol nyelven zajlottak, a kiemelt témák között volt a városfejlesztés, a városi infrastruktúra, a kortárs design, az épület- és városenergetika, a mesterséges intelligencia és az építészet kapcsolata, a parametrikus és generatív építészet.

A délután során a városfejlesztés témában  Prof. Dr. Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, Beleznay Éva fenntarthatósági tanácsadó és Garay Márton, a Főpolgármesteri Hivatal Urbanisztikai Osztály osztályvezetője által tartott kerekasztalbeszélgetésen Budapest jövőjét is érintették.

A konferencia keretében poszterkiállítás is látható volt, amelynek témái az építészeti formatantól a pesti bérházak fejlődésén át az egészségügyi központok holisztikus megközelítéséig terjedtek. Az egésznapos filmvetítésen pedig Prof. Dr. Csontos Györgyi: „Ybl Miklós öröksége”, illetve a „Nők az építészetben” című filmjeit láthatták a jelenlévők.

A konferencia témái az alábbi linken érhetők. el.

https://yblesz.uni-obuda.hu/wp-content/uploads/2024/05/Program_kikuldes.pdf
Frissítve: 2024.05.22.

Legfrissebb cikkek