Megváltás vagy átok? Realitás vagy holisztikus jelen?

Angol-magyar kétnyelvű, vegyes konferenciát tartott az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara november 17-én az MTA-val karöltve. A téma a mesterséges intelligencia alapú korszerű megoldások lehetőségeinek bemutatása és vizsgálata volt.

Az Óbudai Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös szervezésében a „Robotikától a filozófiáig A jövő intelligens robotjai – avagy az emberi evolúciós fejlődés mesterséges intelligencia alapokon” címmel rendezték meg a nemzetközi workshopot. Az esemény főszervezői Prof. Dr. Molnár György, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának professzora és dékánja, illetve Prof. Dr. Nyíri Kristóf, az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke volt.



Az eseményt Prof. Dr. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitotta meg, majd Prof. Dr. Molnár György „Humán-Gép interakciók evolúciója – MI alapú innovatív tanulástámogató rendszerek és tanulási környezetek az oktatásban” című előadásával indította el a konferencia programsorozatát.



Prezentációjában ismertetett számos digitalizációs folyamatot, illetve fenntarthatósági és digitalizációs trendet, majd felhívta a figyelmet az innováció és MI alapú módszertani és technológiai megoldások fontosságára.



A rendezvény résztvevői közül előadást tartott még Dr. Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja. Témája „Az informatikai képzés jövője a nagy nyelvi modellek árnyékában” volt.



Prof. Dr. Galambos Péter az Óbudai Egyetem Kutató és Innovációs Központjának főigazgató-helyettese, az „Embodied AI forradalmáról” számolt be a hallgatóságnak. A magyar nyelvű előadások sorozatát Nyíri Kristóf, MTA r. t. a „Mesterséges intelligencia, avagy a szellemi elit hanyatlása” című előadásával zárta. Ezt követően még hét különböző angol nyelvű prezentáció került bemutatásra, szakmabeli neves akadémikusok által, mint Prof. Dr. Csépe Valéria és Prof Dr. Szathmáry Eörs. Az utolsó előadásokat híres külföldi professzorok tartották a tengeren túlról, mint például James E. KATZ, illetve Barry SMITH. Az előadásokat követően a workshop egy összegző vitával zárult, ahol a felek értékelték egymás kutatásait és hangot adhattak gondolataiknak.
Frissítve: 2023.11.23.

Legfrissebb cikkek