Neumann Jánosra emlékeztek Szabadkán

A Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán Neumann Emlékkonferenciát tartottak a tudós születésének 120. évfordulója alkalmából Szabadkán. A rendezvény a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, a Magyar Fuzzy Társaság, valamint az IEEE Hungary Section közös támogatásával valósulhatott meg november 6-án.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megszervezett egész napos programon a résztvevők Neumann János életéről és tudományos eredményeiről halhattak előadásokat. A tudományos konferenciabizottság elnöke: Prof. Dr. Kovács Levente rektor, társelnöke és Prof. Dr. Takács Márta, a Neumann János Informatikai Kar egyetemi docense volt.

Informatika, játékelmélet, gazdasági matematikai alkalmazások és mesterséges intelligencia – egyebek mellett ezekről a témákról is szó esett a Neumann emlékkonferencián. Takács Márta kifejtette: „A 120 éve született Neumann János a XX. század legnagyobb tudósa volt. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk róla, tudománytörténeti előadásokkal, illetve munkássága során elért eredményein alapuló, kollégáinak kutatásait bemutatva.



Prof. Dr. Rudas Imre, az IEEE Hungary Section korábbi elnöke előadásában többek közt a tudós életútjáról beszélt, arról, hogyan jutott el a budapesti nagypolgári családból az Egyesült Államok és a világ elit tudósainak körébe. További fejezeteket szentelt annak, hogy milyen területeken alkotott maradandót és eredményei milyen hatással voltak a XX. és XXI. század újabb tudományos és gyakorlati fejlesztéseire.

Külön érdekességnek számítottak azok a gondolatok, amelyeket mások fogalmaztak meg Neumann zsenialitásával kapcsolatosan. Az hogy a tudós társaságszerető, de ugyanakkor felelős, az emberiség jövőjéről is mély gondolatokat megfogalmazó ember volt, sok résztvevő számára hatott újdonságként. A professzor úr képekkel, videókkal gazdagított előadásának elemeire napközben több előadó is hivatkozott.

Az Óbudai Egyetem, valamint a Magyar Fuzzy Társaság hosszú múltra visszatekintő kapcsolatot ápol a vajdasági felsőoktatással, amelyet a jövőben is fenn szeretne tartani, emelte ki Laufer Edit, Társaság elnöke. „Örömmel csatlakoztunk Takács Márta kezdeményezéséhez, hogy közösen szervezzük meg a konferenciát. Szervezetünk a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Szakosztályaként működünk, így csatlakoztunk a Neumann 120 rendezvénysorozathoz, amelyet a Neumann Társaság az évforduló alkalmából szervezett annak érdekében, hogy a Neumanni örökséget minél szélesebb körrel tudjuk megismertetni.”
Frissítve: 2023.11.07.

Legfrissebb cikkek