A STEM Iroda programjaiból

Az elmúlt hetekben is számos, jelentős programban vett részt az Óbudai Egyetem STEM Irodája. Többek közt részt vettek a Hollandiában tartott EU STEM fórumon, két kiállítóhellyel mutatkoztak be a Kutatók Éjszakáján és vendégül látták a nepáli Tribhuvan Egyetem oktatóit.

Márton Zoltán, projekt koordinátor, az Óbudai Egyetem STEM Iroda – Magyarországi STEM Platform képviseletében az EU STEM Koalíció projektcsapat megbeszélésén, Hollandiában járt szeptember végén.

Az Óbudai Egyetem a Magyarországi STEM platform alapítója és tagja az EU STEM Koalíciónak. Egyetemünk hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezik az oktatás és az ipar közötti együttműködés, valamint a tudományos versenyek és tevékenységek változatos formáinak szervezése terén, így alkalmas arra, hogy lendületet adjon egy nemzeti kísérleti programnak Magyarországon.

Nemrég tértem haza Amszterdamból, ahol részt vettem a „Forum on Vocational Excellence” rendezvényen. A plenáris ülés tanulságos volt, és a Triple Helix modellt tárgyaló workshop igazán hatásosnak bizonyult. Utazásom elsődleges célja egy értékes találkozó volt az EU STEM Koalíció projektcsoportjával, a Magyarországi STEM Platform képviseletében – mondta el Márton Zoltán, a STEM iroda projekt koordinátora.



A rendezvény hátteréről

A Szakmai Kiválóság Központok (CoVE – Centres of Vocational Excellence) Európában együttműködnek a társadalmi kihívások, a készségek és a szakmai kiválóság terén. A fórum célja, hogy az oktatási és képzési szolgáltatók, a munkáltatók és a kormányok együttműködjenek a munkaerő készségeinek naprakészen tartása érdekében. A CoVE jó példákat mutat arra, miként lehet ezt megvalósítani.

A STEM IRODA sikerekkel zárta a Kutatók éjszakáját

Az Óbudai Egyetem STEM Irodája (a Magyarországi STEM Platform) két kiállítóhellyel, interaktív táblával (a Netvisor és a Huawei jóvoltából), három képernyős Minecraft játéklehetőséggel, négy szettből felépített LEGO Mindstroms EV3 robot kipróbálásával, és egy STEM információs pulttal várta az érdeklődő fiatalokat a Kutatók Éjszakáján.



Több mint 200 gyermek játszott a LEGO robotokkal, valamint a STEM Iroda által egyedileg leprogramozott Minecraft-al a rendezvény során - az általános iskolásoktól a középiskolásokig, és több mint 70 család regisztrált a Nyári Gyerekegyetem tábori hírlevelére, hogy lehetőséget kapjanak a táborra történő előjelentkezésre.

Sokat beszélgettünk a szülőkkel a táborok tapasztalatairól, visszajelzéseiről, a képzési területekről, céljairól, misszióiról és hatásairól is. Úgy véljük, hogy elégedettek voltak a gyermekek és a szülők is a látottakkal, ezt nem csak a mi meglátásunk mutatja, hanem a feliratkozások száma is és a személyes visszajelzések. Számos véleményezést kaptunk arról, hogy habár van Magyarországon más Minecraft tábor is, de ilyen biztosan nincs még egy, hiszen nálunk a Minecraftban a játék során a résztvevők a STEM Iroda által programozott saját világban mozognak, így a fiatalok a játékon túl olyan ismereteket is szerezhetnek, melyek szorosan kötődnek a műszaki- és mérnökképzéshez, mint például a napelem működése, napelem park menedzselése, fissziós atomerőmű felépítése. A tények alátámaszthatóak mással is, hiszen vizsgálva a publikációkat és a nagyvilágot, eddig nem találtunk még egy ilyen tábori struktúrát, mint amit mi képviselünk az Óbudai Egyetemen, így tehát Q2-es (Scopus), és Springer-es cikkekkel alátámasztott, unikális táborról beszélhetünk – számolt be az eseményről Márton Zoltán. Hozzátette: - az Edelényben megrendezett, ingyenes Nyári Gyerekegyetemi programunk ékes példája a Kutatók Éjszakája programsorozat évközi eseményeinek. 2023-as táborunkat nézve a gyermekek, és a szülők visszajelzései, valamint a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója, Barta József úr is megerősítette, hogy nagy hatást váltott ki az érdeklődők körében az eseményünk. A Miskolci Egyházmegye intézményébe, sok környező településről járnak tanulók, és a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése is kiemelt cél. Az edelényi intézmény tanulóit Budapesten is lehetőségünk nyílt a Kutatók Éjszakája keretében fogadni”.

A nepáli Tribhuvan Egyetem oktatója az Óbudai Egyetemen

Dr. Basanta Joshi az Erasmus+ oktatócsere program keretében érkezett az Óbudai Egyetemre a Neumann János Informatikai Kar és a STEM Iroda meghívására. Az oktatókkal folytatott megbeszélések mellet előadást tartott az az angol nyelvű képzésen. Előadásában beszélt magáról, tanulmányairól, Nepálról, az ottani kultúráról, főbb kutatási területeiről, valamint az egyetemükről, a laborjaikban folyó projektekről és az egyetemük innovatív startupjairól.



Dr. Joshi mérnöki doktori címét a japán Osaka Sangyo Egyetemen szerezte, jelenleg különböző graduális és posztgraduális kurzusokat tart a nepáli műszaki egyetem elektronikai és számítástechnikai tanszékén, valamint különböző informatikai projektekben vesz részt tanácsadóként. Kifejtette: „Fontos számomra az innovatív, kihívást jelentő és kutatásorientált projektekben való munka. Szívesen fejlesztem készségeimet és osztom meg tudásom. Tudományos és kutatási tapasztalataimmal útmutatást tudok nyújtani a kutatási munkák és az informatikai projektekhez kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások iránt érdeklődő hallgatóknak.”
Frissítve: 2023.10.13.

Legfrissebb cikkek