DIGITEACH Erasmus+ Multiplikációs esemény

Nincs digitális integráció társadalmi integráció nélkül – e gondolat mentén rendezték meg a DIGITEACH Erasmus+ Multiplikációs Eseményt október 6-án. Az eseményen bemutatták a DIGITEACH projekt és az OER virtuális tanulási közösségi platformját.

A projekt háttere

A COVID-19 világjárvány a történelem legnagyobb zavarát okozta az oktatási rendszerekben, amely az Európai Unió valamennyi tagállamában sok diákot érintett, és egyedülálló kihívások elé állította a tanulás és tanítás minden típusát és szintjét.

A válság megmutatta, hogy nincs digitális integráció társadalmi integráció nélkül, és a hátrányos társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező tanulók (migránsok, menedékkérők, fogyatékkal élő és sajátos nevelési igényű tanulók) voltak és még mindig azok, akiket a leginkább érintett a világjárvány.

Ezt az összefüggést figyelembe véve a DIGITEACH célja a tanulás folyamatosságának biztosítása valamennyi iskolai tanuló számára - különös tekintettel a sajátos nevelési igényű és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedőkre - a digitális eszközök és módszerek alkalmazásával a minőségi és inkluzív oktatás biztosítása érdekében.

A DIGITEACH innovatív pedagógiai megközelítést alkalmaz az új technológiai eszközök használatára vonatkozóan, amely nem csak technológiaorientált, hanem tanárközpontú is, és az egyes partnerországok mintegy 210 tanárának, pedagógusának bevonásával zajlik (országonként 30 résztvevővel).

A DIGITEACH tehát reagálni kíván arra az igényre, hogy továbbfejlesszék a tanárok digitális kompetenciáit, elősegítve részvételüket a folyamatos szakmai fejlődésben, bevonva őket a jövőbeli szakpolitikák kialakításába és elősegítve jólétüket.

A DIGITEACH multiplikációs eseményen résztvevők megismerhették a projekt célkitűzéseit és tevékenységeit, felfedezhették a platform számos funkcióját és lehetőségeit, bekapcsolódhattak a nemzetközi hálózatba és új kapcsolatokat építhettek, közvetlenül találkozhattak a projekt hazai munkatársaival és szakértőivel, valamint lehetőségük nyílt a párbeszédre a platform használatáról és előnyeiről.

A rendezvényen tanárok, oktatási dolgozók, ifjúságsegítők, fiatal kutatók vettek részt. A Multiplikációs eseményen lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek a projekttel és a platformmal, valamint hogy megosszák gondolataikat, véleményeiket.



Prof. Dr. Molnár György, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki kar dékánja köszöntötte az érdeklődőket, majd Márton Zoltán, a projekt koordinátora nyitó előadásában ismertette a projekt hátterét, célkitűzéseit, valamint az eredmények térhatásait.



Dr. habil. Holik Ildikó és Dr. habil. Sanda István Dániel az Óbudai Egyetem által indított kutatásokat, valamint a fejlesztett tananyagokat interaktív módon mutatta be.



Márton Zoltán vezetésével a résztvevőknek a továbbiakban lehetőségük nyílt egy workshop keretein belül közösen felfedezni a platform kínálta lehetőségeket.



(A rendezvény az Erasmus+ program támogatásával megvalósult Digiteach projekt-zárás multiplikációs eseménye volt.)

Az Európai Unió támogatásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerzőké, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem tehető felelőssé ezekért.

Frissítve: 2023.10.11.

Legfrissebb cikkek