Hallgatónk is részt vett a törökországi mentőakcióban

Sándor Zsolt, egyetemünk műszaki menedzser szakos hallgatója - negyedmagával - tagja volt annak a törökországi mentőcsapatnak, amely elsőként jutott le abba az ezer méter mély barlangba, ahol Marc Dickey amerikai barlangász betegen feküdt. Európában csak néhány olyan barlangi mentőcsapat van, amely ilyen extrém mélyről képes menteni, és ők voltak a leggyorsabban riaszthatók. Zsolt Zádor Zsófia doktornőt kísérve részt vett az alkalmi intenzív osztály eszközeinek lejuttatásában és felállításában, majd a beteg barlangász felszínre hozatalában. Mentőszolgálatos tapasztalatairól és tanulmányairól is beszélgettünk.

 

Melyik karra jársz, mit tanulsz?

A Keleti Károly Gazdasági Karon műszaki menedzser képzésre járok, levelező hallgató vagyok. Covid elején jelentkeztem az egyetemre, most kezdtem a harmadévet szeptembertől.



Prof. Dr. Kovács Levente rektor gratulált Sándor Zsoltnak a mentőakcióban való részvételért Sándor Zsoltnak

Miért épp az Óbudai Egyetemre jelentkeztél?

Két lehetőség közül választhattam a tárgyban, amit én szerettem volna tanulni, és mivel több jó barátom is járt ide és elismerően nyilatkoztak az egyetemről, így végül az Óbudai mellett döntöttem.

Hogy kerültél a barlangi mentőszolgálathoz?

2008-ban, amikor érettségiztem, az egyik barátomat felvették a Neumann János Informatikai Karra és akkoriban egy itteni oktató, Tényi Gusztáv vezetett barlangtúrákat. A részvételt el lehetett ismertetni, mint testnevelési kurzust. Meghívott engem is, és így kezdtünk el barlangászni.



Mit tekintesz a barlangi mentés legnagyobb kihívásainak?

Hobbiból csináljuk. Egyikőnk sem állami alkalmazott vagy fizetett dolgozó, önkéntesek vagyunk egy civil szervezetben, ahol az elmúlt 60 év tudását adják tovább a tapasztaltabb barlangi mentők. Amikor az ember már megfelelő barlangász tudással bír, akkor vehet részt a barlangi mentőszolgálat munkájában, melynek során meg lehet tanulni azokat a fortélyokat, amelyek az esetleges bajbajutottak mentésénél fontosak lehetnek.



Milyen érzéseid vannak a mostani eseményekkel kapcsolatban? Volt már a Morca barlangi esethez hasonló tapasztalatod?

Mint kutató, megszokott számunkra, hogy lemenjünk néhány száz méter mélységbe, és akár napokat töltsünk el a föld alatt. Ezt szakszóval barlangi bivakolásnak hívják. Ilyenkor tulajdonképpen a föld alatt kempingezünk. Barlangi mentési körülményt ilyen időtartammal és mélységben eddig nem tapasztaltam. Magyarországon nem is lehetne, mert a legmélyebb barlangunk 300 méter mély, és mi alapvetően az országhatáron belül dolgozunk, így amikor értesítettek minket az eseményekről, tudatosítanunk kellett magunkban, hogy ez a megszokottnál sokkal nagyobb kihívás lesz fizikailag és mentálisan egyaránt.

Hogy tudod összeegyeztetni a mentést az egyetemi hallgatói élettel?

A barlangi mentés nem egy mindennapos elfoglaltság. A mentési képzést már néhány éve befejeztem. Amikor mentés van, akkor menni kell. Hogyha éppen órám van, akkor csendesen kiosonok a hátsó ajtón, de aztán mindent bepótolok. Magyarországon nem szabad bemenni csak úgy egy barlangba, így nagyjából egy-két tényleges barlangi mentés szokott lenni évente, és néhány rendkívüli esemény, amire időnként felkérnek minket, hogy segítsünk be. Tehát ez nem okoz gondot a tanulmányaimban.

Van valami más is, amivel foglalkozol a barlangi mentőszolgálat és az egyetem mellett?

Egyéni vállalkozó vagyok. Igyekszem minden munkát megragadni. Sokat utazom emiatt, illetve ebben a félévben az egyesülettel indítunk egy barlangász alapfokú tanfolyamot, amire mindenkit szeretettel várunk. Szóval mindig van mit csinálni.

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben, amikor épp nem tanulsz, vagy dolgozol?

Szeretek sorozatokat nézni, számítógépes játékokkal játszani, de az a helyzet, hogy munka mellett elég kevés időm van a kikapcsolódásra.

Mik a jövőbeli terveid?

Az a terv, hogy az egyetemet befejezzem. Már nagyon jó lenne. Barlangászatilag egyre inkább a nemzetközi együttműködés a cél. Már másfél éve tagja vagyok egy nemzetközi oktatói csoportnak, akikkel amerikaiakat és európaiakat oktatunk itthon és külföldön. Remélem, hogy ezt egyre jobban fel fogjuk tudni futtatni.

Mészáros Dávid Szilárd
Frissítve: 2023.10.02.

Legfrissebb cikkek