Három új ipari tanszék létesül a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon

Az Óbudai Egyetemmel történt megállapodások értelmében ipari tanszéket hoz létre a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., a PowerQuattro Zrt., valamint az AstraSun Solar Nyrt. A cél többek közt az egyetem és a vállalatok közötti szakmai kapcsolatok fenntartása és oktatási, illetve kutatás-fejlesztési együttműködések bővítése, valamint a villamosmérnök képzés színvonalának emelése.

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatizálási és Energiarendszerek Intézetéhez - melynek igazgatója Prof. Dr. Kádár Péter - tartozó három ipari tanszék elnevezése: PQ Erősáramú Elektronika Kihelyezett Tanszék, Ganz Intelligens Energiaátalakítók Ipari Tanszék, valamint „SOLAR Solutions – minden, ami napenergia” Kihelyezett Tanszék.  Prof. Dr. Molnár György, a kar dékánja a szerződéskötéskor hozzászólásában elmondta: az együttműködések a cégek és az egyetem számára is számos kölcsönös előnnyel járnak majd a tanulás, a gyakorlati tudás elsajátítása, a diplomamunkák megírása, majd az elhelyezkedés terén egyaránt, és a kapcsolatokban számos fejlesztési potenciál rejlik.



Prof. Dr. Felde Imre, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes kifejtette: az Óbudai Egyetem jelentős eredményeket tudhat magáénak a gyakorlatorientált képzés terén. Az intézmény vezetése és oktatói az elméleti mellett nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati tudás átadására is úgy, hogy mindig naprakész információkkal tudjanak szolgálni a hallgatók számára. Az ipari partnerek és az egyetem, közelebbről pedig a hallgatók, nyertesei lehetnek az együttműködéseknek, hiszen a tananyagokat mindig az aktuális elvárások szerint lehet majd frissíteni. A rektorhelyettes hangsúlyozta: az egyetem vezetése nyitott az oktatás és a kutatás-fejlesztés elmélyítésére is a cégekkel.



Az együttműködések területei

A cégekkel való együttműködés során a tervek között szerepel az oktatási és kutatási tevékenység kiszélesítése, a villamosmérnök képzés színvonalának emelése, valamint a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztésében való részvétel, a hallgatók munkaerő-piaci versenyképességének javítása. A kapcsolatok elmélyítésének fontos területe lehet az egyetem oktatóinak, hallgatóinak bekapcsolása az ipari fejlesztésekbe, kutatásokba, igény esetén szakdolgozati témák, diákköri témák vezetésével, hallgatók nyári szakmai munkájának támogatásával, illetve a duális képzés révén.

A Kihelyezett Tanszék szakemberei bekapcsolódnak tantárgyi programok kialakításába, előadások, gyakorlatok megtartásába, a hallgatók tantárgyi programoknak megfelelő vizsgáztatásába, szakdolgozatok, diplomák témavezetésébe, az oktatáshoz szükséges demonstrációs anyagok elkészítésébe, jegyzetek írásába. Cél továbbá az Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán folyó elméleti és gyakorlati képzések teljes vertikumának fejlesztése és művelése, a tudományos és oktató munka, valamint a vállalatok által végzett kutató és szaktanácsadó tevékenység összehangolása. Mindemellett pályázati lehetőségek közös kihasználása, ahol az egymást kiegészítő humánerőforrás és infrastruktúra hatékonyabb részvételt biztosíthat, és amely a fiatal oktatók, kutatók és hallgatók szakmai, tudományos fejlődését eredményezi.

A cégek vállalják: közös kutatás-fejlesztési projektek indítását és publikációk megjelentetését, laborfejlesztéseket, elméleti és gyakorlati órák megtartását, projektmunkák, szakdolgozati, diplomamunka témák kiírását, ezekhez kapcsolódó konzulensi és bírálói tevékenységet, TDK témák kiírását, kooperatív és duális képzések biztosítását.

A Ganz Kft.-ről bővebben: https://www.ganzelectric.com/

A PowerQuattro Zrt.-ről bővebben: http://www.pq.hu/hu/

Az AstraSun Solar Nyrt.-ről bővebben itt olvashatnak: https://www.astrasun.hu/
Frissítve: 2023.09.26.

Legfrissebb cikkek