Állami kitüntetés az Óbudai Egyetem professzorának

Nemzeti ünnepünk alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott Prof. Dr. Tar Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara Alkalmazott Matematika Intézetének egyetemi tanárának, az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájának vezetőjének.

A Pesti Vigadóban augusztus 19-én tartott ünnepségen Vitályos Eszter kiemelte, Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt.
A kitüntetettekhez szólva elmondta: „önök, akik ma itt vannak, Szent István munkáját végzik".  Hozzátette, hogy naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak.



Tar professzor pályáját az Egyesült Izzó Kutató Intézetének kutató fizikusaként a KFKI kutatási programjában kezdte. Egyetemi doktori fokozatot az ELTE TTK-n szerzett kvantumoptikából és molekulafizikából. 1989-1993 között az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Robottechnikai és Automatizálási Központ igazgatóhelyettese volt.



1992–1994 között tudományos tanácsadó a Veszprémi Egyetem (VE) Informatikai és Automatizálási Intézetében. 1993-tól az Óbudai Egyetem (ÓE) jogelődjeinél, a Bánki Donát Műszaki Főiskolán főiskolai docens, majd 1997-től főiskolai tanár. 2009–2012 között az Óbudai Egyetem Közlekedésinformatikai és Telematikai Egyetemi Tudásközpont, majd 2012/2013-ban a Bejczy Antal Robottechnikai Központ igazgatója. 2011-ben kinevezték egyetemi tanárnak az Óbudai Egyetemen. 2013–2019 között az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója. 2020-tól az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola vezetője. 1997-ben Széchenyi István Professzori Ösztöndíjat nyert. 2022-ben az NJSZT munkásságát Életmű díjjal ismerte el.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Kőrösi Mária Piroska, az Óbudai Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem nyugalmazott egyetemi docense.

Frissítve: 2023.08.21.

Legfrissebb cikkek