IT Evolúció, digitális tükör és Neumann120 a Múzeumok Éjszakáján

Idén harmadik alkalommal csatlakozott egyetemünk a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatához június 24-én. Az ÓE Neumann János Informatikai Kar aulájában látható IT Evolúció tárlat tematikus összeállítással, Neumann János életét bemutató plakátkiállítással és könyv-, valamint - egy technikai újdonsággal - digitális tükör bemutatóval várták a látogatókat.



A rendezvény szervezőinek nem titkolt szándéka évről évre az, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Országszerte 442 kulturális intézményben, több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várták a látogatókat. Egyetemünkön, az est folyamán különleges, Magyarországon máshol nem látható technikatörténeti bemutatón is részt vehetett a több száz érdeklődő.



Az elektronika és informatika területén számos magyar vonatkozású találmány járult hozzá korunk meghatározó tendenciáihoz. Jeszenszky Sándor az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatta be többek közt a villamos gépek meghatározó elemét, a villanymotor működését.



Dr. Kutor László, az IT Evolúció kiállítás létrehozója életre keltette a gyakran évtizedek óta pihenő technikai találmányokat.



Dr. Kertész Gábor kutatási dékánhelyettes a programhoz kapcsolódva úgy fogalmazott: Neumann János olyan tudós volt, aki tudását mindig igyekezett a gyakorlati életbe átültetni. „A Neumann Karon mi is arra neveljük hallgatóinkat, hogy tudásukat a gyakorlatban tudják kamatoztatni.”



Világhírű tudósunk, Neumann János életének főbb állomásaiba és munkásságának gazdagságába a #neumann120 tablókiállításon keresztül, könyvbemutató során is bepillantást nyerhettek az érdeklődők. A látogatókat Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság marketing igazgatója kalauzolta, aki a későbbiekben „Túléljük-e a technikát” címmel Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika-NJSZT novellapályázat díjazott szerzőivel beszélgetett.



A „Neumanntól a computer artig” című beszélgetés során a Hommage à Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás témakörét járta körbe Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével és Gyenes Zsolt médiaművésszel. Az „Idézhető Neumann” - Neumann Jánosról szóló rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot Hargittai István és Hargittai Balázs, a kötet szerzői mutatták be.



A rendezvényen egy páratlan technikai újdonság, a CloudCasting Kft. által kiállításra felajánlott iFace Digitális tükör is látható volt.



A hét éve folyamatosan látogatható kiállítás négy területen vonultat fel különösen érdekes tárgyakat, melyek meghatározó szerepet játszottak az informatika fejlődésében. Bemutatja a számolástechnika fejlődését az első analóg és digitális számolóeszközöktől a kézi számítógépekig, az adattárolás meghatározó technikáit a lyukasztásos táraktól a félvezetős és optikai tárakig, az elektronikus eszközök fejlődését az elektroncsövektől az egykártyás számítógépekig, valamint szemlélteti a számítástechnika és elektronikus távközlés összeolvadását a mechanikus eszközöktől az okostelefonokig. Például: a nyelv és beszéd témakörben, a hazai nyelv- és beszédtechnológia sikeres első eredményei. Az írással kapcsolatban a legfontosabb íróeszközök és ősi írásformák, a nyomtatással kapcsolatban pedig M. Tótfalusi Kiss Miklós ólombetűi és II. József eredeti jobbágy felszabadító hirdetménye. A hangrögzítés témakörben Klebelsberg Kunó viaszhengeres diktafonja és a Voyager űrszondával továbbított hanglemez másolata, ami az emberiség üzenetét továbbítja a feltételezett távoli civilizációknak. A képrögzítés magyar úttörőinek hozzájárulásai, valamint az első elektronikus távközlő berendezések eredetije, így a telefonhírmondó egy vevőkészüléke és Károly Iréneusz József első szikratávíró vevője. Együtt látható az első három hazai sorozatban gyártott számítógép egy-egy fontos alkatrésze és a hazai iskola-számítógépek egy példánya. A vitrinsor az első hazai internet-berendezések és a legújabb okos eszközök bemutatásával vezet át a részletesebb tematikus kiállításra.



A tárlat megtekinthető minden hétköznap 10-18 óra között az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszának NIK-folyosóján (1034 Budapest, Bécsi út 96/b).
Frissítve: 2023.07.03.

Legfrissebb cikkek