Erősödő magyar-szlovák felsőoktatási kapcsolatok

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem adott otthon a II. Magyar- Szlovák Rektori Fórumnak. A május 26-án tartott fórumon Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai egyetem rektora Varga-Bajusz Veronikával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával, Prof. Dr. Borhy Lászlóval, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorával, a Magyar Rektori Konferencia elnökével, Merkely Bélával, a Semmelweis Állatorvostudományi Egyetem rektorával, az MRK alelnökével és Rudolf Kropillal, a Szlovák Rektori Konferencia elnökével, a Zvoleni Műszaki Egyetem rektorával együtt tartott előadást az együttműködések lehetőségeiről.



Varga Bajusz Veronika, Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a kormányzati szintű szándékokról szólva elmondta, hogy kiemelten támogatják a kutatás-fejlesztést, az innovációt, a szakképzést, a felsőoktatás erősítését. Fontosnak nevezte az egyetemek és az ipari szektor kapcsolatának szorosabbra fűzését. Hozzátette: - A XXI. században egyre fontosabbá vált a nemzetközi dimenzió a felsőoktatásban. A kormány célja, hogy a fiatalok legyenek a jövő nyertesei. Ezért folyamatosan ösztönzi a magyar felsőoktatás minőségét, teljesítményét, vonzerejét és nemzetközi versenyképességét javító intézkedéseket. A magyar felsőoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy hozzájáruljon Magyarország versenyképességének növeléséhez. Ezt az innovatív munkaerő létrehozásával, elismerésével és motiválásával lehet elérni. Kiemelte: kiválóak a magyar és szlovák egyetemek közötti kapcsolatok, további cél ezek erősítése oktatói, hallgatói és kutatói mobilitások keretében.



Borhy László, a HRC elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, köszöntőjében felidézte az Eperjesen rendezett 2018-as első magyar-szlovák rektori fórum eseményét, megemlítve, hogy 2020-ban a pandémia miatt nem tudták megtartani a most megvalósuló rendezvényt. Hangsúlyozta: a magyar felsőoktatás szereplői számára prioritás a regionális kapcsolatok ápolása, melyhez elengedhetetlen a kooperációk további erősítése.



Merkely Béla, a HRC alelnöke, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, kijelentette: a találkozás meghiúsulása nem jelentett egyet az együttműködések leállásával. Számos területen történtek előrelépések, így az oktatás, kutatás-fejlesztés terén is. A tudományos eredmények egymás közti megosztása mindkét ország egyetemei számára számos előnyt hoznak a jövőben. A legeredményesebb kooperációk közül kiemelte a Selye János Egyetemmel közös munkát.



Rudolf Kropil, az SRK elnöke, a Zvoleni Műszaki Egyetem rektora, a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatainak erősítését emelte ki előadásában. Szlovákia egyik legfontosabb egyetemét bemutatva szintén a közös kutatásfejlesztési tevékenység fontosságát hangsúlyozta. A továbbiakban pedig együttes stratégia kidolgozását javasolta.



- Az Óbudai Egyetem kitűnő kapcsolatokat ápol a Szlovákiában található egyetemekkel – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, aki hozzátette, hogy északi szomszédunk felsőfokú intézményeivel számos közös oktatási projektekben, kutatásban, konferenciák szervezésében, mobilitási programban vesz részt intézményünk. A rektor a plenáris ülésen tartott előadásában a modellváltás pozitív hatásairól számolt be. Kijelentette: - az egyetemeknek az innovációs ökoszisztéma központjává kell válniuk. A továbbiakban arról beszélt, hogy egyetemünk kedvező nemzetközi megítélése jelentősen erősödött az elmúlt években, köszönhetően részben a nemzetközi rangsorokban történő előrelépésének. Előadásában beszélt továbbá az egyetemi beruházásban megvalósuló tudományos és innovációs parkok jelentőségéről. - Az Óbudai Egyetem törekszik arra, hogy a szerzett tapasztalatokat megossza, és a régió, köztük a Szlovákiában található egyetemek fejlődésére használja fel - jelentette ki.

Tomas Lengyelfalusy Szlovák Rektori Konferencia alelnöke, a felsőoktatási intézmények szerepe a tudomány és a kutatásban címmel tartott előadást.

Oliver Moravcík, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem rektora a felsőoktatási intézmények finanszírozási rendszereiről tartott előadásában elmondta: kormányokon átívelő negatív tendencia figyelhető meg országukban e téren, amely szinte ellehetetleníti a minőségi oktatás biztosítását, különösen a tavaly elfogadott oktatási reformot követően. Összefogással, nyomásgyakorlással elérték, hogy több forráshoz jussanak és biztosítani tudják a képzések színvonalát.



A résztvevők beszámoltak többek közt az európai egyetemek közötti sikeres együttműködési programokról, illetve egyetértésüknek adtak hangot a mesterséges intelligencia és a tudományos publikációk etikus kezelése kapcsán. Sikeresnek ítélték az immár második alkalommal megrendezett Magyar - Szlovák Rektori fórumot, melyet terveik szerint gyakrabban rendeznek meg a jövőben.
Frissítve: 2023.05.30.

Legfrissebb cikkek