Dobogós helyezéseket értek el hallgatóink az Erdélyi TDK-n

24. alakommal rendezték meg Temesváron az Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát. Hallgatóink két harmadik és egy második helyezést értek el, valamint két dolgozatukat ismerték el dicsérettel. Prof. Dr. Kovács Levente elmondta, hogy az Óbudai Egyetem eddig is sokat tett azért, hogy a határon túli képzési területeket elősegítse a műszaki tudományok területén – húzta alá a rektor, aki szerint csakis nyitott és segítő szándékkal tudjuk térségeinkben tartani a hallgatókat, a jövő értelmiségét.

 

A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) május 19-21. között rendezte meg a Műszaki Tudományos Diákköri Kon­ferenciát (MTDK), melynek a Temesvári Műszaki Egyetem adott helyszínt.



A Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tehetséggondozó program. Segíti a határon túli felsőoktatásban a magyar anyanyelvű diákok tehetséggondozását, felhasználva ebben a magyarországi tudományos diákköri mozgalom hat évtizedes hagyományán alapuló kultúráját és eszközrendszerét.

Az Óbudai Egyetem és elődintézménye két évtizede aktív partnere az Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia rendezvényének. Prof. Dr. Kovács Levente az egyetem rektoraként, valamint az Erdélyi Tudományos Diákköri Tanács tagjaként, a szervezettel és partnerintézményekkel hosszú távú együttműködést írt alá még a múlt év szeptemberében, a Magyar Rektori Konferencia Nagyváradon rendezett ülésén.

Nagy érdeklődés övezte Drexler Dániel, az Élettani Szabályozások Kutató Központ vezetőjének előadását, aki az élettani szabályozások kutatási eredményeinek témaköréről beszélt a díjátadón. A 27 dolgozatból 7 érkezett az Óbudai Egyetemről.

Helyezések:

II. helyezés: Fodor Attila. Dolgozatának címe: ikerhajtású motorok hatékonyságának meghatározása járműsebességből történő visszaszámolással. Konzulens: Sándor Tamás.

III. helyezés: Óhegyi Dávid. Dolgozatának címe: optikai kábel telepítési hibáinak szimulációs tesztasztala. Konzulens: Dr. Varga Péter János.

III. helyezés: Tóth Lilla Éva. (3D nyomtatott geometriák vizsgálata.) Konzulens: Dr. Horváth Richárd.

Dicséretben részesült:

Puskás Melánia. (Preklinikai kísérletek mérési hibájának modellezése és felhasználása neurális hálózatok tanításához.) Konzulens: Dr. Drexler Dániel András.

Dömény Martin Ferenc. (Kemoterápiás kezelések in silico optimalizálása genetikus algoritmussal.) Konzulens: Dr. Drexler Dániel András.

Az utóbbi két dolgozatot az alkalmazott informatika tagozat keretében mutatták be, és magasan kiemelkedett a többi közül.

A versenyen kívül történő szerepeltetésükről a házigazdák azért döntöttek jóváhagyólag, mert a szerzők PhD hallgatókként már kiérdemelték a lehetőséget.

Az Óbudai Egyetem hallgatói kiemelkedő eredményeket értek el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is, ahol hét hallgatónk nyert első helyezést. A tavaszi, 57-dik Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián pedig 120 pályaművel indultak. A dolgozatok számos érdekes és innovatív témát dolgoz fel, így készült munka a barlangok 3D-s modellezéséről fotók alapján, vagy például arról, hogy a középiskolai tankönyvek tartalma hogyan gazdagítható a kiterjesztett valóság segítségével. Született pályamű a vízimolnárok mára kihalt szakmájáról, az ölelő sarkok pszichológiai jelentőségéről, de városismereti telefonos applikációt is terveztek mesterséges intelligencia segítségével. Erről bővebben a honlapon olvashatnak: https://uni-obuda.hu/2023/05/08/het-elso-helyezes-az-otdk-n/

A Diákköri Konferencia eredményhirdetését május 24-én rendezik meg egyetemünkön.)
Frissítve: 2023.05.23.

Legfrissebb cikkek