Együttműködés a légzőszervi megbetegedések tudományos vizsgálatában

A krónikus légzőszervi megbetegedések előfordulásának vizsgálatára kötött kutatási megállapodást az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Óbudai Egyetem május 16-án. A népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségű szakmai együttműködés legfontosabb célkitűzése a különféle kezelések hatásának és hatékonyságának azonosítása, valamint a betegellátást jellemző földrajzi eloszlás vizsgálata, különös tekintettel a koronavírus-járvány következményeire. Mindez lehetőséget biztosít újabb kutatási irányok kijelölésére – közölte a két intézmény nevében aláíró Dr. Bogos Krisztina főigazgató és Prof. Dr. Kovács Levente rektor.






Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Óbudai Egyetem között létrejött együttműködésnek köszönhetően új fejezet nyílik a különféle légzőszervi megbetegedésben szenvedők ellátásának rendszerszintű vizsgálatában, ezáltal pedig olyan területek azonosítására is sor kerül, ahol az egészségügyi ajánlások erősítése szükséges – jelentette ki Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Hangsúlyozta: a tüdőgyógyászat új kutatási irányainak kijelöléséhez és a szakmai irányelvek pontosításához kiemelt jelentősége lesz majd a feltárt statisztikai összefüggéseknek.



Az Óbudai Egyetem elmúlt években elvégzett kutatásai bebizonyították, hogy a mérnöki tudományok és ismeretek jelentős mértékben segíthetik a gyógyítás hatékonyságát, ami hozzájárulhat a megfelelő irányok kijelöléséhez – hangsúlyozta az aláírást követően Prof. Dr. Kovács Levente. A most aláírt megállapodás értelmében az Óbudai Egyetem elsősorban adatelemzői és biostatisztikai módszerekkel támogathatja a légzőszervi betegellátás erősségeinek és esetleges hiányosságainak feltárását – tette hozzá a rektor megemlítve, hogy a koronavírus-járvány alatt felmerült problémák tovább erősítették, hogy a gyógyítás és a kutatásfejlesztés területén különféle tématerületeken sokkal szorosabb együttműködésre van szükség.



Az aláírt dokumentum értelmében a közös szakmai munka a légzőszervi megbetegedések eddig kevésbé ismert összefüggéseinek felismerését és azok széles körű tudományos publikációját, illetve további kutatási irányok meghatározását eredményezheti. Mindezen fontos tudományos törekvések mellett elősegíti a tüdőgyógyászati ellátórendszer hatékonyságának fejlesztését célzó szakpolitikai döntések meghozatalát is.

Frissítve: 2023.05.17.

Legfrissebb cikkek