Professzorainkat köszöntöttük

Az Óbudai Egyetem tanárai megbecsülése jeléül rendezte meg hagyományaihoz híven a Professzori Ünnepségét november 21-én. Az Óbudai Egyetem tudományos rangját jelentős mértékben emeli, hogy immár 48 egyetemi tanár oktat és kutat az egyetemen – mondta köszöntőjében Prof. Dr. Kovács Levente rektor.

– Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy a köztársasági elnökünket követően én is köszönthettem egyetemi tanárainkat – emelte ki a rektor. Mint fogalmazott: tíz új munkatársunk kapott professzori kinevezést, akik közül öt a nemzetközi porondról került intézményünk vérkeringésébe, az USA-beli Memphis-i egyetemről, a kanadai British Columbia-ról, a kínai Nanjing egyetemről, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemről és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről.



Az egyetemi tanárokat a sikeres pályázat után a köztársasági elnök nevezi ki.
A habilitáció és hosszú oktatói tapasztalat mellett kiemelkedő, iskolateremtő tudományos teljesítmény is követelmény a cím birtoklásához. Az Óbudai Egyetem tíz oktatójának egyetemi tanári kinevezéséről döntött Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő a professzori kinevezési okiratokat a Sándor-palotában adta át szeptember 14-én.

A professzorokat köszöntötte: Prof. Dr. Kovács Levente, rektor, Dr. Várkonyiné Prof. Dr. Kóczy Annamária, az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke és Prof. Dr. Gulácsi László, tudományos rektorhelyettes.

Új professzoraink: Prof. Dr. Felde Imre, Prof. Dr. Besenyő János, Prof. Dr. Szénási Sándor, Prof. Dr. Karácsony Péter, Prof. Dr. Fried Miklós, Prof. Dr. Fogarasi József, Prof. Dr. Kozma Robert, Prof. Dr. Mező István, Prof. Dr. Solymosi József, Prof. Dr. Szilágyi László.

A 2021. augusztus 21-én elsőként megrendezett Professzori Ünnepségen néhányan nem tudtak részt venni. Ők most vehették át a professzori érmeiket: Prof. Dr. Pokorádi László, Prof. Dr. Zachár András, az érme mellé a talárt is átvette, Prof. Dr. Mészáros József, Prof. Dr. Dusza János, Prof. Dr. Ferencz Marcel István, Prof. Dr. Klein Rudolf, Prof. Dr. Hulkó Gábor, Prof. Dr. Abaffy József, Prof. Dr. Bitó János, Prof. Dr. Horváth Zsolt József, Prof. Dr. Juvancz Zoltán és Prof. Dr. Réti Tamás. Prof. Dr. Réger Mihály és Prof. Dr. Barkai László Lajos nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen.



Az Óbudai Egyetemen oktatási tevékenységet végző vezető oktatóknak hetvenedik születésnapja alkalmából a rektor Emléklapot adományozott: Prof. Dr. Cvetityánin Líviának, Prof. Dr. Dusza Jánosnak és Solymosi Józsefnek. Elhunytak: Tóth Mihály és Henry González.

Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, a Neumann János Informatikai Kar tanára. A Magyar Tudományos Akadémia Anyagtudományi és Technológiai Bizottság, Anyaginformatikai Albizottságának elnöke. Korábban kutatási és nemzetközi rektorhelyettes, a Neumann János Informatikai Kar kutatási dékánhelyettese, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány megbízott főigazgatója, főigazgató-helyettese és tudományos munkatársa is volt. Prof. Dr. Besenyő János, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar docense, a Biztonságtudományi Doktori Iskola keretein belül működő Afrika Kutató Intézet vezetője. Prof. Dr. Szénási Sándor, a Neumann János Informatikai Kar Szoftvertervezés és - fejlesztés Intézet oktatója. Prof. Dr. Karácsony Péter, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ kutatóprofesszora. Prof. Dr. Fried Miklós, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatója, illetve az Energiatudományi Kutatóközpont, Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Fotonikai laboratóriumának tudományos tanácsadója, az MTA doktora. Prof. Dr. Fogarasi József egyetemi tanári munkakörnek megfelelő feladatot lát el Romániában, a Partiumi Keresztény Egyetem Közgazdaság Társadalomtudományi Kar Gazdasági Tanszékén. Jelenleg az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán is oktat, és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központban egy H2020-as pályázaton is dolgozik. Prof. Dr. Kozma Robert egyetemi tanári feladatot lát el az Amerikai Egyesült Államokbeli The University of Memphis egyetemén. A Center for Large-Scale Intelligent Optimization and Networks (CLION) Kutatóközpont igazgatója. Prof. Dr. Mező István professzori munkakörnek megfelelő feladatot lát el Kínában, a Nanjing University of Information Science&Technology-n. Jelenleg a Neumann János Informatikai Karán is oktat. Prof. Dr. Solymosi József az Óbudai Egyetem kutatóprofesszora. A Magyar Tudományos Akadémia doktora tudományos doktora cím birtokosa. Jelenleg is oktat a The University of British Columbia Matematika tanszékén. Prof. Dr. Szilágyi László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának oktatója, egyetemi tanári munkakörnek megfelelő feladatot lát el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Számos külföldi egyetemen tanított vendégoktatóként.

 

A professzorok munkásságáról bővebben a Tíz új professzort nevezett ki az Óbudai Egyetemre a köztársasági elnök címmel az egyetem honlapján megjelent cikkben olvashatnak.

 
Frissítve: 2022.11.22.

Legfrissebb cikkek