Kutatók éjszakája: a hidrogénautótól a V43-as villanymozdonyig

Minden eddiginél szélesebb kínálatból válogathat a közönség, és újra személyesen vehet részt a Kutatók éjszakáján, az Óbudai Egyetem budapesti, székesfehérvári és salgótarjáni helyszíneken több mint 250 programmal várja az érdeklődőket szeptember 30-án – hangzott el az országos esemény központi sajtótájékoztatóján a budai Millenárison. Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes mellett György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós kiemelték: a programsorozat célja, hogy minél több fiatal számára tegyék vonzóvá a kutatás-fejlesztés és a tudomány izgalmas világát.

Az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy szórakoztatóan mutassa be a kutatók munkáját, a tudományos kutatás fontosságát, és kedvet csináljon a fiataloknak a tudományos pályához.



György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: ahhoz, hogy valaki elinduljon a tudományos pályán, már iskolás korában fontos, hogy megfelelő támogatást, motivációt, élményeket kapjon – még akkor is, ha egy kistelepülésen él. Az esélyteremtés jegyében indult el a Tanítsunk Magyarországért program, idén az egyetemisták által mentorált gyerekek is ellátogatnak az eseményre.



Prof. Dr. Felde Imre az Óbudai Egyetem programjait ismertetve kiemelte: a rendezvényen Magyarországon elsőként mutatják be azt a hidrogén meghajtású autót, amely csak zöld energiával működik. Emellett a látogatók innovációs roadshow-n is részt vehetnek, valamint virtuális valóság alkalmazásokat, sebészrobotot, továbbá egy, a vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett, Ariadné névre keresztelt elektronikus vakvezető rendszert is kipróbálhatnak.



András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. humánerőforrás és kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a társaság támogatásával több, a kémiát népszerűsítő program indult az általános- és középiskolákban. Elmondta, hogy a Kutatók éjszakája egyik kísérőrendezvényeként kémiaversenyt rendeznek az Egis-ben, amelyre 12 csapatot várnak.

Magyarország legjelentősebb tudományos fesztiválján, szeptember 30-án és október 1-jén több mint 170 intézményben csaknem 260 helyszínen lesznek programok és a korábbi évek tapasztalata alapján mintegy 100 ezer résztvevőt várnak a szervezők – mondta el Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatója, az esemény főkoordinátora.



Szentirmai Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, az Álmok Álmodói kiállításon tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárlat több mint 600 innovációt mutat be a magyar ipartörténet legendás helyszínén, inspirálva a jövő kutatóit.

Az eseményen részt vett Farkas Bertalan dandártábornok űrhajós is, aki a program végén bemutatta a kiállítás űrkutatással foglalkozó részét.



Az Óbudai Egyetem programjai itt található.

ÓE/MTI
Frissítve: 2022.09.30.

Legfrissebb cikkek