Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem izgalmas kísérletekkel, inspiráló előadásokkal, érdekes laborbejárásokkal, szórakoztató bemutatókkal és játékos programokkal vár a Kutatók Éjszakáján szeptember 30-án mindenkit, aki szeretné megismerni a különböző tudományterületek titkait.

Egyetemünk több mint 250 változatos programot kínál nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron és Salgótarjánban is.

Bővebb információk és az összes programunk a Kutatók éjszakája 2022 honlapján található.


Kiemelt programjaink:


Óbudai campus (Budapest)

BEYOND ZERO – hidrogén meghajtású autó (Neumann János Informatikai Kar, 1034, Budapest, Doberdó út 6. szám előtt)

A látogatók kipróbálhatják a Toyota MIRAI (japánul jövő) nevű, hidrogén meghajtású, már fogalomban kapható autóját, de több előadást is hallhatnak az ún. BEYOND ZERO-ról, vagyis arról, hogy a jövő egyik fontos energia forrása a hidrogén, ennek felhasználása a járható út a karbonsemlegesség felé.

Huawei: Lighting up the Future – using 5G, roadshow 2022 (Neumann János Informatikai Kar, 1034, Budapest, Doberdó út 6. szám előtt)

„A digitalizáció globálisan felgyorsult, az új technológiák, például az 5G, a kiterjesztett és virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika az ipari alkalmazásokba is beépült. Az infokommunikációs ipar a fenntartható gazdasági fejlődés mérföldkövévé vált, hiszen lehetővé teszi a vertikális iparágak transzformációját, valamint a termelés és a termelékenység növekedését. Mindezekről többet tudhatsz meg és interaktív eszközök segítségével meg is tapasztalhatsz a Huawei kamionjában.

Rád is vár egy Forma 1-es vezetés! Ülj be a mozgó autós szimulátorunkba és éld át a legizgalmasabb száguldás élményét! (Neumann János Informatikai Kar, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B Aula)

Egy szimulátor, amellyel valóságos versenyautó pilótává válhatsz és megtapasztalhatod az érzést, amikor bőg a motor és 250 km/h-val repesztesz. Gyere el a Kutatók Éjszakájára, és próbáld ki, hogyan viselkedik az autó ekkora sebességnél! A bemutatott szimulátor realisztikájának hangsúlya a térbeli mozgáson van, így teljes egészében lemodellezi és érzékelteti velünk az autó mozgását és a sebesség fizikai hatását. Tökéletesen átélhető az út-autó viszony és a testre ható fizikai impulzusok.

Benézhetek a mozdonyba? Állandó kiállítás és időszakos tárlatvezetés (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, 1034 Budapest, Bécsi út 94-96. Mozdony Kert)

A rendezvény alkalmából a látogatók betekinthetnek a Mozdony Kertben kiállított V43-as mozdony belsejébe. Megnézhetik és ki is próbálhatják a vezetőállást. A rendezvény alatt a kollégáink rövid ismertetőt tartanak a mozdony múltjáról, a vezetőállás felépítéséről, a mozdony technikai érdekességeiről.

Science Strikes Back, avagy a tudomány visszabök! (Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, 1034 Budapest, Doberdó út 6. D. alagsori textillabor)

Tudományos szabadulószoba, játékosan.

Szabaduljunk meg a klímaváltozástól! (Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, 1034 Budapest, Doberdó út 6. D. 411)

Szabaduló szoba, ahol a szabadulás kulcsa az, hogy mit tudsz a környezetedről, a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről, az egészséges életről.

Interaktív workshop (Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, 1034 Budapest, Doberdó út 6. D.208)

Csomózási technikák és apró ötletek bőrből.

Újgenerációs Robotika – BARK Központ látogatás (EKIK – Bejczy Antal iRobottechnikai Központ, 1034 Budapest, Bécsi út 96/b)

A Bejczy Antal iRobottechnikai Központban (BARK) kicsik és nagyok megismerkedhetnek a mindig vidám, táncoló Cruzr robottal, aki még az arcát is tudja változtatni, de ki lehet majd próbálni a robotlabirintust, és Nao oktató robotok segítségével betekintést lehet nyerni a robotprogramozásba, a kísérletező tanulásba, amellyel fejleszthető a logikus, az algoritmikus és absztrakciós gondolkodás és a problémamegoldó készség. Az EKIK orvosi robotika kutatócsoportja pedig a legújabb fejlesztéseit mutatja be a kutatási Da Vinci roboton, betekintést nyújtva a minimál invazív sebészet legújabb módszereibe. Lesz helyszíni, 3D nyomtatás bemutató meglepetés-ajándékkal.


Józsefvárosi campus (Budapest)

Labirintus játék gyártása CNC gép segítségével (Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház utca 8. Nagyműhely)

Gyere, és vessz bele te is a gyártástechnológia és a CNC labirintusába! Nézd meg, hogyan működik egy korszerű 3 tengelyes marógép, és gyárts rajta magadnak egy saját labirintusjátékot egy speciális és sokrétűen felhasználható anyagból, a műfából. A rendezők biztosítják, hogy a végén mindenki kitaláljon:)

Panta Rhei! Érdekes kísérletek a kémia és a fizika világából (Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház utca 8. Fizika-Kémia laboratórium II. 212-os terem)

Laboratóriumi körülmények között végzett látványos kísérletek.

Felvillanyozva – Villámgenerálás mesterségesen (Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház utca 8. BGK belső udvar)

A TESLA-tekercs bemutatása.

Fény-játék (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 15., TB. Alagsor, Fényforrás labor)

A varázsgömb, a fénykard és az elveszett színek története.

Sakkozz egy delta robottal! (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 15. TB.2.214)

Ezzel a delta robottal már sakkozhatsz is. A robottal 2020-ban lehetett dáma játékot játszani, most újraépítve sakkozni tanult meg a robot.

A delta robotot bemutató videók itt és itt láthatóak.

Vállalkoznál? Méresd fel a vállalkozói kompetenciádat! (Keleti Károly Gazdasági Kar, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 14-18. G épület)

Felmérjük vállalkozási hajlandóságod és készségeid, illetve javaslatokat adunk, hogy milyen irányokban lenne érdemes tovább fejlesztened magadat.

Bemutatkozik a Pénzmúzeum (Keleti Károly Gazdasági Kar, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 14-18. G épület)

Járd be a Pénzmúzeumot! Kipróbálhatsz egy VR-szemüveget, mely egy pillanat alatt a Pénzmúzeum kiállítására teleportál. Próbáld ki, óriási élmény!  Lőj egy szelfit az Instagram kerettel is, töltsd fel, jelöld meg rajta az eseményt, a helyszínt, és cserébe ajándékot kapsz.

6K életérzés modell – Hogyan kerüljünk harmóniába önmagunkkal, környezetünkkel, egymással? (Keleti Károly Gazdasági Kar, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 14-18. G épület)

Magyarország nem tartozik a legboldogabb országok közé. Népességünk 60-65%-a egészségi problémákkal küszködik, stresszes nyomás alatt nem igazán jó életérzéssel éli mindennapjait. Bemutatásra kerül, hogy hogyan kell építeni a tudatosságot, a pozitív életérzést, a boldogságtudatot egyéni és közösségi szinten.

Az előadás és beszélgetés mellett lehetőséget biztosítunk a MMI Mastermind közösségbe való bekapcsolódásra.

 

Ybl campus (Budapest)

Ybl Kutatói Műhely ünnepélyes megnyitása (Ybl Miklós Építéstudományi Kar, 1146 Budapest, Thököly út 74.)

A kutatói lét ünneplése. A karhoz kapcsolódó doktoranduszok rövid, de izgalmas kutatási beszámolója. Beszélgetés a kutatás értelméről, a doktori fokozatról és az ezt előkészítő lehetőségekről.

Meghívott építész irodák, cégek előadásai (Ybl Miklós Építéstudományi Kar, 1146 Budapest, Thököly út 74. A ép. 211.)

Az építészmérnöki és építőmérnöki szakmához kapcsolódó cégek bemutatója, standja – amely betekintést enged a szakmák adta kibontakozás, illetve a végzés utáni elhelyezkedési lehetőségek megismerésére.

Az ÉPÍTÉSZ képzés látványos elemei (Ybl Miklós Építéstudományi Kar, 1146 Budapest, Thököly út 74. 218-219)

Makettok, majd házak 3D modellezése. A vizualizáció felelőssége az építészeti tervezésben.


Székesfehérvári campus

A robotok már a spájzban vannak (Alba Regia Műszaki Kar, 8000 Székesfehérvár, Budai út 45. F. épület)

A FANUC, UR, ABB és KUKA robotok bemutatása, felkészülés az Ipar 4.0 bevezetésére az oktatásba. Szeretnéd megmozgatni és programozni a robotokat? Gyere el és próbáld ki!

A drónok világa (Alba Regia Műszaki Kar, 8000 Székesfehérvár Budai út 45. udvar)

Légifelvételeket ma már pilóta nélküli repülő eszközök (UAV) segítségével is tudunk készíteni. A látogatók a program keretében megismerkedhetnek egy DJI Phantom repülő drónnnal, próbafelvételeket készíthetnek, illetve betekinthetnek az irányító rendszer működésébe.

Virtuális utazás a dínók földjén (Alba Regia Műszaki Kar, 8000 Székesfehérvár Budai út 45. K. épület)

Szeretnél virtuális szemüveg segítségével egy sétát tenni a dinoszauruszok között? Nálunk megteheted. Szeretnéd megtudni, hogy készül egy 3D játék? Nálunk megtudhatod.


Salgótarjáni campus

A gépjárműgyártás múltja, jelene és jövője (Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 180.)

A gépjárműgyártás múltja, jelene és jövője – laborlátogatással egybekötött előadás és bemutató.

6K életérzés modell (Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 180.)

Hogyan kerüljünk harmóniába önmagunkkal, környezetünkkel, egymással? – előadás, beszélgetés és MMI Mastermind közösségbe való kapcsolódási lehetőséggel – a tudatosság, a pozitív életérzés, a boldogságtudat építési lehetőségei egyéni és közösségi szinten.

VR szemüveg bemutató (Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 180.)

VR szemüveg bemutató – virtuális utazás kipróbálási lehetőséggel.

  

                                                                  

A rendezvény Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatója itt érhető el.

                                                                    

Frissítve: 2022.09.27.